Ingezonden persbericht


Cliëntenparticipatie komt niet van de grond
UWV en gemeenten voeren wettelijke taak niet goed uit

Werkpleinen investeren te weinig in de opzet van cliëntenparticipatie. Bovendien heeft cliëntenparticipatie een lage prioriteit bij de ketenpartners (UWV en gemeenten), terwijl ze wel een wettelijke taak op dit gebied hebben. De nulmeting van de Landelijke Cliëntenraad wijst uit dat het afgelopen jaar nauwelijks vooruitgang is geboekt. Het rapport dat van de nulmeting is gemaakt, wordt morgen (dinsdag 16 februari) om 12.45 uur in Den Haag aangeboden aan de Vaste Kamercommissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

De Landelijke Cliëntenraad heeft zich vanaf het begin van de vorming van de werkpleinen ingezet om de inspraak van burgers goed te regelen. Vooral omdat het credo achter de werkpleinen is 'Klant centraal'. Eind 2008 bleken er nauwelijks initiatieven te zijn voor de vorming van cliëntenparticipatie. Bij de nulmeting die Regioplan voor de LCR eind 2009 uitvoerde, was de situatie weinig tot niets veranderd. Er blijkt weinig tijd en aandacht te zijn voor cliëntenparticipatie en er heerst veel onduidelijkheid over dit onderwerp.
Voorzitter Jan Laurier: 'De klant daadwerkelijk centraal zetten, lijkt ons lastig als er geen structurele vorm van inspraak geregeld is. De politieke discussies rondom wie verantwoordelijk is en wie de faciliteiten regelt voor goede cliëntenparticipatie, moeten nu maar eens afgelopen zijn. Er is werk aan de winkel! Er is geen enkele reden tot uitstel. De Raad voor Werk en Inkomen (RWI) heeft in haar handreiking een basisvariant beschreven die kan gelden als een goed uitgangspunt om cliëntenparticipatie vorm te geven.'

Het rapport van de nulmeting wordt niet voor niets op 16 februari aan de Vaste Kamercommissie van SZW overhandigd. Twee dagen later (18 februari) staat een Algemeen Overleg over SUWI-onderwerpen gepland. Daarin wordt ook de Handreiking RWI 'Goede Raad...' over cliëntenparticipatie op de werkpleinen besproken.
Ook de LVA /LocSZ (link) heeft een inventarisatie gedaan van de stand van zaken rondom cliëntenparticipatie op werkpleinen. De conclusies ondersteunen de onderzoeksresultaten van de LCR-nulmeting.

Noot voor de redactie (