Gemeente Lelystad

Afstemmen voorschools aanbod

Vrijdag 12 februari 2010

De gemeente Lelystad wil een passend voorschools aanbod creëren voor ieder kind door het te stimuleren in de breedste zin van het woord (het ontwikkelen van talent en het tegengaan van achterstanden) binnen kwalitatief goede en veilige voorzieningen. Hierbij zijn duidelijke afspraken en afstemming met zowel ouders/verzorgers als ketenpartners in onderwijs, kinderopvang, peuterspeelzaalwerk en zorg noodzakelijk.

Vraag naar kinderopvang groeit

Steeds meer ouders combineren de zorg voor hun kinderen met een betaalde baan of zijn van plan deze taken te gaan combineren. Hierdoor is de vraag naar kinderopvangvoorzieningen enorm gegroeid. Om in beeld te krijgen wat de huidige situatie rondom kinderopvang in Lelystad is en welke problemen er spelen, is er een discussienota kinderopvang geschreven. Deze nota wordt gebruikt als onderlegger om een brede discussie te voeren over het voorschoolse aanbod en de aansluiting met het basisonderwijs.

Ieder kind een passend aanbod

De gemeente Lelystad heeft de ambitie om een voorschools aanbod te bieden dat volledig aansluit bij de behoeften van alle kinderen. Hiervoor is het nodig dat het aanbod op voorschoolse voorzieningen en basisscholen beter op elkaar worden afgestemd. De nadruk moet hierbij liggen op de ontwikkeling van kinderen in plaats van het opvangen van kinderen.

Van harmonisatie naar integratie

Om het passende aanbod te kunnen realiseren zal een aantal stappen gezet moeten worden. De eerste stap is het kwalitatief en financieel harmoniseren van de voorschoolse voorzieningen. Dit betekent dat alle voorschoolse voorzieningen financieel toegankelijk zijn en kwalitatief op hetzelfde niveau zitten. In Lelystad zijn hier inmiddels de maatregelen voor getroffen. Zo werken peuterspeelzalen alleen nog met gekwalificeerde leidsters en zijn de kosten van peuterspeelzalen gelijk getrokken aan de kosten van kinderopvang. De tweede stap is het integreren van voorschoolse voorzieningen. Dit betekent dat er kindercentra ontstaan waar zowel peuterspeelzaalwerk als kinderopvang wordt aangeboden. Hierdoor heb je niet langer gescheiden groepen kinderen maar ontstaan er gemengde groepen waar ieder kind dat aanbod krijgt wat het nodig heeft.

Het Zweeds model

Het voornemen is om in de nieuwbouwwijk Warande een brede school middels het Zweeds model te ontwikkelen. Dit houdt in dat voorschoolse voorzieningen en basisonderwijs integreren. Er ontstaat dan één brede school waar kinderen een passend aanbod kunnen ontvangen op het gebied van ontwikkeling en educatie. De komende maanden zal dit plan verder worden ontwikkeld. De uitrol van het concept brede school zal ook in de bestaande wijken via de ontwikkeling van marktplaatsen (multifunctionele accommodaties) verder vorm krijgen.
---