Provincie Flevoland

Provincie steunt project tegen vroegtijdig schoolverlaten

Publicatiedatum: 15 februari 2010

De provincie Flevoland geeft extra subsidie aan het project U-turn. Dit is een succesvol project waarmee eind 2010 zestig jongeren zo zijn getraind en gecoacht dat wordt voorkomen dat ze vroegtijdig hun opleiding gaan verlaten. Het project U-turn is van Axion CMO Flevoland dat het samen met ROC Flevoland uitvoert. Een belangrijk onderdeel van het project bestaat uit het coachen van jongeren door professionals uit het bedrijfsleven bij het vinden en behouden van een stageplaats. Het project werd op 11 februari als 'best practice' gepresenteerd op de landelijke studiedag over Integratie en Onderwijs in Almere.

'Vroegtijdig stoppen met je opleiding is funest voor jongeren,' aldus gedeputeerde Andries Greiner. 'Door dit project te steunen, wil de provincie een positieve bijdrage leveren aan het voorkomen van voortijdig schoolverlaten.' De provincie stelt nog eens 9.000 euro extra ter beschikking aan Project U-turn. Het doel van dit project is dat kwetsbare jongeren van ROC Flevoland door middel van training en coaching een extra steuntje in de rug krijgen. Het is nadrukkelijk niet te bedoeling om bestaand beleid en activiteiten van gemeenten en scholen te doorkruisen, maar om deze te versterken. U-turn maakt gebruik van professionele trainers en trainingsacteurs en van professionals uit het bedrijfsleven, die vanuit hun ervaring leerlingen kunnen ondersteunen.

Focus

De focus van de ondersteuning van de jongeren ligt op de nodige de begeleiding tijdens stages. Daarnaast ligt een accent op het leren van de nodige sollicitatie- en werknemersvaardigheden. Axion werkt in dit project nauw samen met het ROC, waardoor de ondersteuning van kwetsbare jongeren ook in de toekomst beter is geregeld. Er zijn al verschillende voorbeelden in Nederland die aantonen dat dit heel effectief werkt. In Flevoland is het project door het ROC omarmd en hebben zich inmiddels 69 studenten aangemeld. Omdat er op dit moment 40 coaches beschikbaar zijn, zoekt Axion nog zo'n dertig coaches. Professionals uit Flevoland die zich betrokken voelen bij jongeren, kunnen zich aanmelden bij Sonja Zimmerman van Axion.