Gemeente Zoetermeer

Stand van zaken Sterigenics

Half december maakte het college bekend dat het bedrijf Sterigenics in Zoetermeer jarenlang te veel ethyleenoxide heeft uitgestoten. Inmiddels zijn we een aantal weken verder en vertellen we u de laatste stand van zaken.
Gezondheidsrisico
Het risico om kanker te krijgen bij de hoeveelheden ethyleenoxide die door Sterigenics zijn uitgestoten is zeer klein. Toch zijn er vragen bij ongeruste inwoners die wij goed begrijpen en waarvoor wij ons best doen deze te beantwoorden. De GGD heeft verschillende deskundigen om advies gevraagd zoals het Centrum Gezondheid en Milieu. Dit is een onderdeel van het RIVM waar experts vragen beantwoorden over gezondheid en milieu. Het RIVM komt binnen een aantal weken met een goed onderbouwd advies over het nut en de noodzaak van een gezondheidsonderzoek.

Onderzoeken
De grote vraag die zowel bij bewoners als gemeente leeft is 'hoe kon de te hoge uitstoot van ethyleenoxide jarenlang doorgaan?' Onafhankelijke bedrijven zijn bezig met onderzoeken om antwoord op deze vraag te krijgen. Zo interviewt BING (het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten) (oud)werknemers en betrokkenen over wat er precies is gebeurd. Ook onderzoekt dit bureau hoe er werd gewerkt en of dit volgens de regels gebeurde. Een technisch bureau onderzoekt hoeveel ethyleenoxide er is uitgestoten in alle jaren dat het bedrijf sinds eind jaren zeventig onder verschillende namen in Zoetermeer bezig is. Daarna berekenen GGD en RIVM opnieuw het risico voor de gezondheid.

Een ander bureau onderzoekt alle feiten en pluist hiervoor het hele archief en alles wat er in computers en kasten te vinden is na. Ook de Onderzoeksraad voor Veiligheid van Pieter van Vollenhoven stelt een oriënterend onderzoek in naar het dossier Sterigenics. Het regionaal Milieu Team Haaglanden start een strafrechtelijk onderzoek naar het hele dossier Sterigenics.

Bouwvergunning
Bij controle van Sterigenics in het najaar 2009 bleek het bedrijf niet te beschikken over een bouwvergunning voor een aantal containers, het verhogen van één van de schoorsteenpijpen, het uitbreiden van opslagruimte voor olie en gascilinders en een overkapping. Hiervoor is alsnog een bouwvergunning aangevraagd. Uiterlijk 31 maart 2010 wordt bekendgemaakt of het bedrijf een bouwvergunning krijgt. Daarna wordt dit besluit gepubliceerd in de Postiljon. Daarna is het mogelijk om hier een bezwaarschrift over in te dienen bij het college.

In de raadsvergadering van 1 maart 2010 wordt verder gepraat over eventueel gezondheidsonderzoek, de verschillende onderzoeken en de mogelijkheid om het bedrijf Sterigenics te verplaatsen. U bent welkom op de publieke tribune maar kunt de vergadering ook via de website volgen.

Meer informatie

* Uitstoot schadelijke stoffen bij Sterigenics