Gemeente Eemnes

De geluidsschermen zijn nodig ter voorbereiding op de komst van spitsstroken op de A1. De werkzaamheden duren tot eind oktober 2010.

Tussen de Crailoseweg in Huizen (afrit 8) en de Huizerweg (afrit 7) in Bussum plaatst Rijkswaterstaat aan beide zijden van de A1 nieuwe geluidsschermen ter vervanging van bestaande schermen. Om de overlast voor omwonenden te beperken, vinden de werkzaamheden in fases plaats. Een fase van 'sloop en nieuwbouw' duurt maximaal 12 weken. Omdat de bestaande schermen asbest bevatten, wordt de sloop gecontroleerd en veilig uitgevoerd. Langs de A1 richting Amersfoort worden ook geluidsschermen geplaatst ter hoogte van het viaduct over de Hilversumseweg en na de Hilversumseweg (afrit 9).

Hinder

Het werk aan de geluidsschermen vindt plaats vanaf de vluchtstrook van de A1 en vanaf de Amersfoortsestraatweg langs de A1. Ter hoogte van de werkzaamheden is de vluchtstrook op de A1 afgezet en geldt een snelheidsbeperking van 90 km per uur. Op de Amersfoortsestraatweg komen afzettingen die overlast veroorzaken voor het verkeer en omwonenden. Daarnaast krijgen omwonenden mogelijk te maken met geluidshinder.

Spitsstroken

Het plaatsen van geluidsschermen is nodig om te kunnen voldoen aan de wettelijke normen voor geluidsoverlast bij het gebruik van de geplande spitsstroken. De aanleg van de geluidsschermen tussen Naarden en Eemnes komt voort uit een overeenkomst tussen Rijkswaterstaat en de gemeenten Blaricum, Bussum, Huizen, Laren en Naarden. In 2008 zijn, in samenwerking met deze gemeenten, al geluidsschermen gerealiseerd tussen Naarden en Laren.