FNV KIEM

Grafische Vakbeurs knusse netwerkborrel

maandag 15 februari 2010

Met de zo kenmerkende geur van inkt en het ratelen van printers en persen op papier, hardcover en canvas was de gecombineerde Grafische Vakbeurs & Vakbeurs Sign op 9, 10 en 11 februari in Hardenberg een beurs waar de ware graficus of vormgever zijn hart kon ophalen. Een beurs die voor het eerst de toevoeging `Sign' kreeg, maar waarschijnlijk voor de laatste keer in Hardenberg gehouden wordt. FNV KIEM was ook aanwezig met een stand.

Onder het genot van het onlosmakelijk met de beurs verbonden gratis eten en drinken werd druk genetwerkt en vol trots uitgeweid over de nieuwste machines en snufjes op druk- en printgebied. Zo'n 15.000 bezoekers uit alle delen van het land trotseerden het barre winterweer en togen richting het Twentse Hardenberg. In zes enorme hallen stonden daar voor zowel de Grafische Vakbeurs, als ook voor de Vakbeurs Sign bijna 300 exposanten opgesteld. Met natuurlijk de grote namen als Océ, Canon, Epson en Konika, maar ook veel kleinere en nieuwe bedrijven.

Gorinchem definitieve vestiging
Volgens beursmanager Jan Siegers een geslaagde grafische happening. Al ging de verhuur van de stands wat minder vlot dan voorgaande jaren. Alhoewel de Grafische Vakbeurs een nationale beurs is, waren er ook exposanten uit Duitsland en België te vinden. Echter, de geringe interesse uit België bleek wat teleurstellend. Siegers: "De bereikbaarheid van en de reisafstand naar Hardenberg zijn daar wellicht de oorzaak van. Het centraal gelegen Gorinchem, waar de beurs vorig jaar gehouden werd, lijkt op de lange termijn de definitieve vestiging voor de Grafische Vakbeurs te gaan worden."

Minder druk"
Het is minder druk dan vorig jaar en 2008," vindt Marcel van Hoven van de grafische speciaalmachinehandel MH Graphics uit Hoofddorp. "Het weer kan een rol spelen, want het sneeuwt hard buiten, maar ook de klappen die de branche afgelopen jaar te verwerken kreeg kunnen daar mee te maken hebben." Marcel van Hoven staat op de beurs met onder meer de Tecnograf, een volledig computergestuurde één-klems bindmachine van zo'n 25.000 euro. "Geen bedragen die de particulier uitgeeft voor een bindmachine of lijmapparaat thuis, maar zeker een installatie waar vakbekwame bedrijven wel raad mee weten," zegt hij over het paradepaardje van zijn bedrijf. Een andere highlight in de stand is de Vacuümband met feeder. De volledig geautomatiseerde plak-, vouw- en perforeermachine draait op volle snelheid en trekt veel bekijks.

Mobiel Grafisch Museum
Een welkome afwisseling tussen de enorme kleurige posters en canvas uitspugende printers, was de stand van het Mobiel Grafisch Museum. Het reizende ambachtelijke museum is inmiddels een vertrouwde gast op de beursvloer. "Er zijn jongeren die niet eens weten dat er vroeger op deze manier gezet en gedrukt werd. Die kijken hun ogen uit. En de oudere drukkers halen hier goede herinneringen op," vertelt Fons Dijksma, initiatiefnemer van het mobiele museum. "Op elke beurs waar wij staan, vinden de bierviltjes gretig aftrek. Voor drie euro krijg je bij het minimuseum 10 viltjes waarop je naam staat gedrukt. Een leuke gadget," zegt Fons Dijksma.

Studentendag
Ondanks dat er dit jaar, in tegenstelling tot voorgaande jaren, geen speciale studentendag werd georganiseerd, waren ook grafische studenten en leerlingen flink vertegenwoordigd onder de bezoekers. Zij konden via de site een gratis toegangskaart aanvragen. Volgend jaar in Gorinchem wordt er wèl een speciale dag ingesteld waarop studenten de beurs kunnen verkennen. De datum waarop de Grafische Vakbeurs & Sign 2011 zal plaatsvinden is inmiddels bekend: van dinsdag 8 februari tot en met donderdag 10 februari is de Evenementenhal Gorinchem het decor van een beurs met dan een `stevig BeNeLux-karakter'.

Tekst: Mariëtte Raap