Watersportverbond - KNWV


* Contact en Service

TOP-klasse bestaat 50 jaar

maandag 15 februari 2010

De TOP-klasse mag dit jaar haar 50ste verjaardag vieren. De
klassenorganisatie kondigt daarom allerlei jubileumactiviteiten aan.

TOP-klasse bestaat 50 jaar In 1960 ontwierp de heer Stelwagen de TOP naar aanleiding van een door de Noord-Nederlandse Watersport Bond (NNWB; in 2004 opgegaan met de KNWV in het Watersportverbond)
uitgeschreven prijsvraag. De vraag was om een nieuw type zeilboot te ontwerpen die geschikt moest zijn voor zowel toer- als wedstrijdzeilen en voor amateurbouw.

De TOP was het resultaat: een houten knikspantjacht met een
middenzwaard. Van voren gezien heeft het een sterk uitwaaierende kop, waardoor de boot zeer droog zeilt. Het jacht heeft een ruime kuip en is uitgerust met gaffeltuig, spinaker en trapeze.

Op 13 juli 1961 werd het eerste certificaat verstrekt door de NNWB en het laatst uitgegeven certificaat heeft nummer 372. De klasse zeilt actief wedstrijden en heeft een bestand van ongeveer 40 certificaten. De TOP-klassenorganisatie besteedt aandacht aan het 50-jarig bestaan middels een jubileumboek en een -weekend in juni in Heeg. Ter
gelegenheid van het jubileum heeft de familie van de heer Stelwagen een wisselprijs beschikbaar gesteld.

De TOP-klasse bestaat 50 jaar De wisselprijs kan gewonnen tijdens belangrijke wedstrijden zoals de Schildweek, de Sneekweerl en het klassenkampioenschap. De definitieve serie zal worden vastgesteld tijdens de Algemene Ledenvergadering van half maart.

De klassenorganisatie stelt voor een kleine vergoeding een
promotieboot beschikbaar voor zeilers die eens de TOP willen proberen en ervaring willen opdoen in het wedstrijdzeilen. Jeugd heeft hierbij voorrang.

Kijk voor meer informatie over de klasse en de evenementen op
www.top-klasse.nl.

Â