Politie Noord-Holland-Noord

Berichten van maandag 15 februari

Alkmaar, 15-02-2010 o 14.00 uur

Apparatuur hennepplantage aangetroffen

Alkmaar, zondag 14 februari

In een woning aan de Bart van der Leckstraat werden zondagavond rond 23.30 uur apparatuur voor het opzetten van een hennepkwekerij aangetroffen. Agenten kwamen ter plaatse omdat er een ruzie gaande zou zijn in de flat. Er was inderdaad een hoop rumoer te horen. De politie maakte zich meerdere malen kenbaar bij de flat waaruit het kabaal kwam, maar er werd niet opengedaan. Uiteindelijk konden de agenten naar binnen omdat de bewoonster opendeed. Binnen werd een ravage aangetroffen. De bewoner en zijn vriendin gaven aan ruzie te hebben gehad en hadden over en weer met spullen gegooid. In een van de kamers hing een sterke wietlucht. Er werd afval en gruis van hennep aangetroffen. Er stonden ook enkele tassen waarin apparatuur bleek te zitten voor het opzetten van een hennepkwekerij. Het betrof hier onder andere ventilatoren en assimilatielampen. De apparatuur werd in beslag genomen.

Aanhouding voor mishandeling prostituee

Alkmaar, maandag 15 februari

Een 35-jarige man uit Amsterdam werd maandagochtend rond 01.30 uur aangehouden op de Achterdam. De man had zijn tijd erop zitten bij een prostituee, maar weigerde weg te gaan. Hij verkocht haar een klap in het gezicht en bedreigde haar. De beveiliging kwam er bij en de politie werd gebeld. Deze hield de man aan en bracht hem over naar het politiebureau.

Veel te snel

Alkmaar, maandag 15 februari

Een 40-jarige automobilist uit Egmond-Binnen werd maandagochtend rond 04.20 uur op de Hoeverweg aangehouden. Agenten zagen de man met hoge snelheid rijden op de Marten Luther Kingweg in tegenovergestelde richting. De agenten keerden en zagen het voertuig rechtsaf de Hoeverweg op gaan. Om de bestuurder bij te kunnen houden moesten de agenten met 170 km/u achter de man aan. Ter hoogte van de bebouwde kom van Egmond minderde de auto snelheid, maar reed nog steeds 120 km/u, waarbij de bestuurder ook gebruik maakte van de rijbaan voor tegemoet komend verkeer. Plotseling stopte de bestuurder. Hij sprong uit het voertuig en stapte op de politieauto af. De man moest enigszins tot bedaren worden gebracht. Hij moest blazen en bleek gedronken te hebben. Hij blies 290 ug/l, terwijl 220 ug/l. is toegestaan. Zijn rijbewijs werd ingevorderd vanwege de overschrijding van de maximum snelheid met meer dan 50 km/u.

Aanhouding voor bekladden

Heerhugowaard, zondag 14 februari

Een 20-jarige man uit Heerhugowaard werd zondagmiddag rond 17.05 uur aangehouden op de Middenwaard. Een beveiliger zag dat de man muren bekladde in het winkelcentrum en hield de man aan. Deze verzette zich tegen zijn aanhouding, waardoor de beveiliger hem in bedwang moest houden. Omstanders belden de politie. De ze hield de man aan en bracht hem over naar het politiebureau. Hij werd na verhoor s avonds weer heengezonden.

Huisverbod na mishandeling

Zuid-Scharwoude, zondag 14 februari

Een 45-jarige man uit Zuid-Scharwoude werd zondagmiddag rond 16.00 uur aangehouden in zijn woning. De man kreeg ruzie met zijn vrouw en gaf haar een duw. Hierdoor viel de vrouw op de grond, waarna de man haar een schop gaf. Ook de zoon van het echtpaar kreeg een duw van zijn vader. De politie kwam ter plaatse en deze hield de man aan. Hij kreeg een huisverbod voor tien dagen.

Getuigenoproep mishandeling

Hoorn, maandag 15 februari

Op donderdagavond 11 februari omstreeks 18.30 uur werd een 25-jarige man uit Opmeer mishandeld bij een beroving op de Veemarkt in Hoorn. De man had net geld gepind op de Veemarkt en liep in de richting van de Kleine Noord. Toen hij achter zich iemand hoorde lopen, keek hij om. Direct werd hij had in het gezicht gestompt door een man die hem was gevolgd. Vervolgens kwamen twee vrouwen de overvaller te hulp. Zij doorzochten de zakken van het slachtoffer.

Het slachtoffer wilde zich verweren en er ontstond een worsteling waarbij het slachtoffer zijn portemonnee en GSM kwijtraakte. Hij wist echter ook autosleutels en een portemonnee van een van de overvallers te bemachtigen. Hij kreeg de kans om te vluchten en rende weg. Even verderop werd hij echter tegengehouden door een man die vermoedelijk dacht dat hij de dader in plaats van het slachtoffer te pakken had. Een van de vrouwen was achter hem aangerend en sloeg het slachtoffer enkele malen met een metalen paaltje tegen het hoofd en lichaam. Op basis van gegevens uit de portemonnee konden de drie verdachten worden aangehouden.

De politie is voor haar onderzoek op zoek naar getuigen. Heeft u meer informatie over wat er donderdagavond 11 februari rond 18.30 uur op de Veemarkt is voorgevallen? Neemt u dan contact op met de recherche in Hoorn via telefoonnummer 0900-8844 (lokaal tarief).

Meer controles binnen de bebouwde kom

Regio, maandag 15 februari

Met vorig jaar meer dan 600 verkeersslachtoffers en elk jaar meer ongevallen, is Noord-Holland Noord een beruchte verkeersregio. Vooral de 50 km-wegen waar autos en fietsers de straat delen, blijken gevaarlijk. Dat is vaak binnen de bebouwde kom, waar dan ook bijna de helft van de ongevallen plaatsvindt. Nieuwe wegen en meer snelheidscontroles moeten het tij keren.

Het provinciale wegennet is verouderd, stelt Eric Lakenman, verkeersadviseur van de politie Noord-Holland Noord. We hebben in vergelijk met andere provincies veel wegen waar fietsers, voetgangers en autos de weg moeten delen. Het gaat dan vooral om 50 km-wegen, binnen de bebouwde kom. Die combi van snelle autos en trage (brom)fietsers en voetgangers maakt het gevaarlijk. Dat geldt bijvoorbeeld voor wegen waar de fietsstroken op het wegvlak zitten. Op wegen waar fietsstroken wel gescheiden zijn van het autoverkeer, merken we dat er minder ongelukken met letsel gebeuren.

10 km tussen leven en dood

Met dat in het achterhoofd is het belangrijk dat weggebruikers zich aan de snelheid houden. Te snel rijden is gewoon te gevaarlijk. Tien kilometer per uur harder maakt al het verschil tussen gewond raken of verongelukken. Zo komt bij een ongeval met 35 km/u vijf procent van de voetgangers of fietsers om het leven. Bij 48 km/u is dat al 45%. De politie gaat dit jaar dan ook strenger controleren op snelheid op 50 km-wegen om het aantal verkeersslachtoffers terug te brengen.

Driemaal winst

Ook is aanpassing van het wegennet nodig, weet Lakenman. Een taak voor de gemeentes, de provincie en het hoogheemraadschap, waarbij de politie advies geeft. Nauw contact met deze wegbeheerders is essentiëel, omdat de inrichting van de weg een zeer belangrijke factor is. Als politie gaan we gerichter te werk. Voor ons is er op drie gebieden winst mogelijk: snelheid op 50 km-wegen; rijden onder invloed; en bromfietsen. Voor die laatste is het invoeren van het bromfietsrijbewijs een goede maatregel, terwijl we natuurlijk ook doorgaan met alcoholcontroles. Autobestuurders blijken die controles ook te waarderen. Ze zien het belang ervan en het maakt ze weer eens bewust van hun eigen gedrag.