Onze Lieve Vrouwe Gasthuis




OLVG heeft beste jaarverslag

Amsterdam, maandag 15 februari 2010

Het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) te Amsterdam heeft het beste jaarverslag van 2008. Dat blijkt uit het onderzoek `Governance in de zorg' van het toonaangevende accountantskantoor Ernst & Young. De kwaliteit van de jaarverslagen van zorginstellingen wordt steeds beter, maar de instellingen zijn nog niet voldoende transparant over de kwaliteit van de zorg. Ernst & Young beoordeelde de jaarverslagen 2008 van de 100 grootste zorginstellingen in Nederland. Jaardocument 2008

Wachttijden, patiënttevredenheid en kwaliteitsindicatoren zijn bij 60% van de instellingen niet of in beperkte mate opgenomen in het jaarverslag. Zorginstellingen geven ten opzichte van vorig jaar in hun jaarverslag wel meer inzicht in beloningen van bestuurders. Ook aan de opzet van het jaardocument wordt meer aandacht besteed. De kwaliteit stijgt maar hiermee ook de omvang van de jaarverslagen, de leesbaarheid van het merendeel van de beoordeelde jaarverslagen is hierdoor achteruit gegaan.

Ernst & Young verricht sinds 2002 onderzoek naar de kwaliteit van de jaarverslagen en de mate van transparantie die zorginstellingen geven over het gevoerde beleid in hun jaarverslag. De jaarverslagen zijn beoordeeld binnen vijf aandachtsgebieden: opzet jaardocument, verslag Raad van Bestuur en Raad van Toezicht, bezoldiging, zorgproces en ICT.