Stichting Blik op Werk


Nu we in Nederland langer gaan doorwerken, wordt duurzame inzetbaarheid van medewerkers steeds belangrijker. Op de conferentie âDe Kracht van Werkvermogenâ van Stichting Blik op Werk bleek dat partijen in Nederland het eens zijn over het belang hiervan, maar dat hier in de praktijk nog te weinig invulling aan gegeven wordt. Wanneer werkgevers en werknemers hun gezamenlijke verantwoordelijkheid oppakken en daadwerkelijk werk gaan maken van duurzame inzetbaarheid, kunnen zij een voorbeeld nemen aan Finland.

Het belang van duurzaam inzetbare medewerkers is duidelijk: een gebrek aan inzetbaarheid tast de bestaanszekerheid van mensen aan en verslechtert de concurrentiekracht van het Nederlandse bedrijfsleven. Ton Wilthagen, een van de sprekers op de conferentie, constateert dat het instrumentarium om duurzame inzetbaarheid te bewerkstelligen voorhanden is, maar dat het vooralsnog blijft bij âveel woorden en weinig dadenâ. Werkgevers hebben of geen tijd (bij groeiende economie) of geen geld (bij krimpende economie). Bovendien nemen werknemers nauwelijks hun eigen verantwoordelijkheid, aldus Wilthagen.

Tegelijkertijd zijn vakbonden en werkgeversorganisaties het er over eens dat duurzame inzetbaarheid een krachtig instrument is voor de toekomst.

Wanneer werkgevers en werknemers hun gezamenlijke verantwoordelijkheid oppakken bij de invulling van duurzame inzetbaarheid, kunnen zij een voorbeeld nemen aan Finland. Vanuit het Finnish Institute of Occupational Health (FIOH) is professor Ilmarin al in de jaren â80 op zoek gegaan naar oplossingen voor de problemen die de vergrijzing zou veroorzaken op de arbeidsmarkt. Deze werden vooral gevonden in het vergroten van de duurzame inzetbaarheid van de beroepsbevolking. Eén van de instrumenten die hierbij gebruikt kan worden is de Workability Index (WAI). De WAI is een vragenlijst die het werkvermogen meet, de mate waarin een werknemer lichamelijk en geestelijk in staat is zijn of haar werk uit te voeren. Hiermee kan een voorspeling worden gedaan van iemands inzetbaarheid nu en in de toekomst. In Nederland wordt de WAI uitgevoerd door Stichting Blik op Werk.

De kracht van Werkvermogen
De conferentie âDe kracht van Werkvermogenâ werd op dinsdag 9 februari 2010 door Stichting Blik op Werk georganiseerd en is onderdeel van de Week van Werkvermogen.

Tijdens de conferentie werden ongeveer 300 HR-managers, leidinggevenden, dienstverleners en andere professionals geïnspireerd door de Finse professor Juhani Ilmarinen, Ton Wilthagen (Universiteit van Tilburg) en Ben Tiggelaar (managementgoeroe).