Siemens

Persbericht

201002.271

Den Haag, maandag 15 februari 2010

Siemens draagt gasgestookte Sloecentrale over aan Delta en EDF

Siemens Energy heeft de Sloecentrale in Vlissingen-Oost overgedragen aan de joint venture van het Nederlandse Delta Energy en het Franse EDF. De Sloecentrale is een zogenoemde STEG-centrale (SToom En Gas). De gasgestookte centrale heeft een zeer hoog rendement van 59 procent, een optimale flexibiliteit en een lage uitstoot van stikstofoxiden. De centrale zal meer dan twee miljoen Nederlandse huishoudens van milieuvriendelijke elektriciteit voorzien.

De centrale beschikt over een geïnstalleerd vermogen van 870 megawatt (MW) waarmee een rendement van 59 procent behaald wordt, zodat de CO2-uitstoot zeer laag is. Dankzij de moderne technologie die voor de stookinrichting gebruikt wordt, blijft de uitstoot van stikstofoxiden zeer laag:
De Sloecentrale bestaat uit twee éénassige units (single-shaft techniek), wat inhoudt dat de belangrijkste componenten op dezelfde as liggen. Siemens heeft de centrale als een turnkey-project gebouwd en leverde de belangrijkste onderdelen twee SGT5-4000F gasturbines, twee SST5-5000 stoomturbines, twee waterstofgekoelde generatoren en alle elektrische, meet- en regelapparatuur. Het bedrijf tekende daarnaast een langjarige serviceovereenkomst voor de belangrijkste componenten van de centrale.

Hoogrendement STEG-centrales maken deel uit van Siemens milieuportfolio. In het boekjaar 2009 werd met producten en oplossingen uit het milieuportfolio ruim EUR 23 miljard omgezet, waarmee Siemens wereldwijd de grootste leverancier van milieuvriendelijke technologieën is. In dezelfde periode konden de klanten van Siemens met de toegepaste producten en oplossingen uit het portfolio hun CO2-uitstoot met 210 ton verlagen. Deze vermindering staat gelijk aan de jaarlijkse CO2-uitstoot van New York, Tokio, Londen en Berlijn bij elkaar.

Nadere inlichtingen voor de redactie:
Persvoorlichting: Bernard H. Bos
Telefoon: +31 (0)70 333 2325
E-mail: bernard.bos@siemens.com