Ministerie van Defensie

Afghanen nemen ondernemerscursus in eigen hand

15 februari 2010, 15.11 uur

De ondernemerscursus die het Nederlandse Provinciaal Reconstructie Team (PRT) in Uruzgan verzorgt, werpt haar vruchten af. Waar de afgelopen jaren al ruim 200 cursisten de fijne kneepjes van het ondernemersvak leerden, zwaaiden vorige week de eerste gediplomeerden af die vervolgens zelf de training gaan geven. De geslaagden steken meteen de handen uit de mouwen en staan vanaf vandaag voor een klas van 10 jonge ondernemers.

Civiel vertegenwoordiger van Task Force Uruzgan, Jennes de Mol, reikte de diploma's uit in het PRT-huis op de Multinational Base Tarin Kowt. Volgens De Mol heeft het opleiden van trainers een vergrotend effect: "Je traint een man die weer tientallen anderen kan trainen. Mensen iets leren is de meest duurzame belegging."

Ondersteunen

De eerste gediplomeerde ondernemers (Foto: Ministerie van Defensie)

De cursus Start and Improve Your Business met het `train de trainer'-principe stelt de nieuwe Afghaanse trainers in staat de lokale bevolking op te leiden in ondernemerschap en hen bij te staan bij het opzetten en runnen van een bedrijf. Dat kunnen bijvoorbeeld winkeliers, boeren, handelaars, kappers, smeden of truckbazen zijn.

Het is niet zo dat de kersverse trainers in het diepe worden gegooid. Het PRT begeleidt en adviseert de nieuwe trainers op hun eerste schreden in de onderwijswereld en fungeert als vangnet voor vragen van cursisten waar de trainers nog geen antwoord op hebben.

Businesscentrum

De cursus is gebaseerd op de richtlijnen van de International Labour Organization, een VN-organisatie die zich bezig houdt met arbeidsvraagstukken. Tijdens de cursus komen onderwerpen zoals marketing, inkoop, boekhouden, voorraadbeheer, financiële planning, personeelszaken, productiviteitsverbetering en omgevingsbewustzijn aan bod. De cursisten zijn ongeveer 7 weken lang, 3 tot 4 dagen per week, bezig met de lesstof.

De `train de trainer' cursus vindt plaats in het Business Development Centre dat vorige maand officieel werd geopend in Tarin Kowt.