Provincie Gelderland

Arnhem, 15 februari 2010

GELDERLAND BLIJ MET ZEVEN UITVOERINGSDIENSTEN VOOR VERGUNNING, TOEZICHT EN HANDHAVING

Gelderland ontving van Minister Cramer de brief dat zij akkoord gaat met het voorstel voor zeven uitvoeringsdiensten voor vergunningverlening, toezicht en handhaving van milieuwetten bij bedrijven. Eerder deed de minister het voorstel tot 3 uitvoeringsdiensten conform de veiligheidsregio's. Gelderse bestuurders vonden dit aantal niet passen bij de omvang van Gelderland en deden een voorstel voor zeven. De Minister is hieraan onder voorwaarden tegemoet gekomen. De komende twee jaar worden deze organisaties, samen met gemeenten en waterschappen opgebouwd. Door de komst van de Uitvoeringsdiensten moeten vergunningen gemakkelijker, sneller en beter geregeld worden en het toezicht en de handhaving efficiënter en effectiever.

De minister had eerder voorgesteld drie diensten op te richten. Provincie, gemeenten en waterschappen waren het unaniem over eens dat Gelderland hiervoor te uitgestrekt is. Daardoor zou de kwaliteit eerder minder dan meer worden, zo vreesden de Gelderse bestuurders. De Gelderse bestuurders bedachten een alternatief: de Gelderse Maat: Zeven Uitvoeringsdiensten, aansluitend bij hoe in Gelderland al wordt samengewerkt. Minister Cramer stemt hier nu mee in en doet daarmee recht aan een intensief en gezamenlijk proces van Gelderse bestuurders onder voorzitterschap van Milieugedeputeerde Annelies van der Kolk. De minister gaat akkoord onder de voorwaarde dat er per veiligheidsregio één aanspreekpunt komt voor politie en Openbaar Ministerie en dat de buitengrenzen van de veiligheidsregio's worden gerespecteerd.

De komende twee jaar worden de nieuwe regionale uitvoeringsdiensten (RUD's) opgebouwd. Taken én medewerkers van gemeenten, provincie en mogelijk waterschappen zullen daarin worden ondergebracht. De Gelderse gemeenten hebben de intentie uitgesproken vrijwillig meer taken onder te brengen bij de RUD's . Daarmee worden de zeven uitvoeringsdiensten ook robuust.



Provincie Gelderland