VU medisch centrum

Cursisten én vrijwilligers blij met echocursus

11 februari 2010

Vrijwilligster Marloes laat maar al te graag haar kindje nog een keer in beeld brengen Op donderdag en vrijdag 21 en 22 februari bezocht een groot aantal cursisten en docenten uit binnen- en buitenland VUmc om te leren driedimensionale echobeelden (3D) en filmpjes (4D) te maken. Gynaecologen Hans van der Slikke en Hans Brölmann organiseerden deze cursus voor de zesde keer in samenwerking met de firma Medison, die de apparatuur voor de cursus levert. Van der Slikke legt uit wat er zo bijzonder is aan een 3D- en 4D-echo. "De 3D en 4D echo werden in eerste instantie voornamelijk gebruikt voor de 'pretecho's', waarbij aanstaande ouders hun kindje in 3D kunnen bewonderen, en misschien zelfs al kunnen zien op wie van de ouders de baby lijkt.

Ook kunnen er filmpjes gemaakt worden van het kindje. Tegenwoordig wordt deze techniek veel breder toegepast, ook in de gynaecologie. Vooral de mogelijkheid om complete 'volumes' aan beeldmateriaal te bewaren en later terug te kijken, zorgt ervoor dat vrouwen niet terug hoeven te komen, wanneer bijvoorbeeld een mogelijke afwijking door een collega bekeken moet worden."

Deze tweedaagse cursus levert veel leuke reacties op. De cursisten zijn erg positief en leren veel, en de zwangere vrouwen, die zich vrijwillig konden opgeven, vinden het erg leuk om hun baby'tje nog een keer extra te kunnen zien. BvB
bron: Tracer