Gemeente Voorschoten

mee in het gemeentelijk erfgoedbeleid

Inwoners en organisaties denken mee in het gemeentelijk erfgoedbeleid

Lokaal Erfgoed Platform intranet Op 11 februari 2010 heeft Bruno van Dunné, wethouder Erfgoed, het Lokaal Erfgoed Platform (LEP) officieel geïnstalleerd. Het LEP vormt dé schakel in de communicatie tussen de gemeente en de inwoners van Voorschoten, waaronder de eigenaren van monumenten. Via het LEP delen zij kennis en ervaring. Daarnaast denken de leden mee over de nieuwe betekenis van erfgoed en hoe de gemeenschap betrokken kan worden. Het LEP vormt als het ware de redactieraad voor de uitvoering van de nieuwe nota Erfgoed.

Het LEP is een onafhankelijke werkgroep met Voorschotenaren die allemaal een binding met het erfgoed en de cultuurhistorie van het dorp hebben. Wethouder Bruno van Dunné is blij met de samenwerking met het LEP. "Monumenten zijn van ons allemaal. Daarom ben ik erg blij dat we een brede vertegenwoordiging van inwoners en organisaties hebben die met de gemeente mee willen denken over het behouden en onderhouden van ons erfgoed."

Expertise gebieden
Bij de uitvoering van de nota Erfgoed, die de gemeenteraad in december 2009 heeft aangenomen, is voor de werkgroep een belangrijke plaats ingeruimd. Eén van de eerste zichtbare maatregelen van de nota is de actualisering van de monumentenlijst en het opstellen van een erfgoedwaardekaart die gebruikt gaat worden bij ruimtelijke ontwikkelingen. Het LEP bekijkt daarvoor aan de hand van een vijftal expertisegebieden welke waarden voor Voorschoten uniek en het behouden waard zijn, zoals de verbondenheid tussen het agrarisch erfgoed en de buitenplaatsen en de jaren '30 architectuur langs de Veurseweg en de Leidseweg. Een cultuurhistorisch bureau gebruikt vervolgens de inbreng van het LEP voor de daadwerkelijke actualisatieslag van de monumentenlijst.

Leden
Het LEP is een afspiegeling van partijen en personen die betrokkenheid hebben en tonen bij het erfgoed in de gemeente Voorschoten. In het LEP hebben zitting Jane Koopstra (cultuurhistorie, oud burgerlid welstandscommissie), Remko Posthuma (landgoederen, beheerder Berbice), Stan Dessens (voorzitter vereniging Leefbaar Voorschoten), Piet Winkel (oud-voorzitter Leefbaar Voorschoten), Dick van der Kooij (archeoloog) en Dirk Meulemeester (directeur stichting kasteel Duivenvoorde). Voorzitter is Gerda Brethouwer (opsteller van de nota Erfgoed). De gemeente verzorgt in de persoon van Riemer Dekker (beleidsmedewerker monumentenzorg a.i.) het secretariaat. De leden hebben voor een periode van vier jaar zitting in het LEP. Na een jaar wordt de werkgroep geëvalueerd.

Op de foto staan vlnr: Stan Dessens, Piet Winkel, Remko Posthuma, Dirk Meulemeester, Bruno van Dunné, Gerda Brethouwer
* 15 februari 2010