Dikke pret was het belangrijkst bij tweede Kidsevenement

15/02/2010 16:29

Maasstad Ziekenhuis

Ongeveer honderdzeventig kinderen met luchtwegklachten hebben zondag 14 februari het tweede Kidsevenement in het Maritiem Museum in Rotterdam bezocht. Artsen en verpleegkundigen van het Maasstad Ziekenhuis wilden de kinderen in een ontspannen, informele omgeving ontmoeten. Het ziekenhuis beoogde de kids bovendien in een ongedwongen sfeer met elkaar in contact brengen. Maar het belangrijkste doel was de kinderen een onvergetelijke middag te bezorgen.

Want luchtwegklachten of niet, kinderen willen lol maken, zonder al te veel nadruk op hun aandoening. Wel, lol was er volop. Er werd uit volle borst gezongen en in opperste concentratie geknipt en geplakt. Men werd als vlinder of als panda geschminkt en men keek chillend in Fat Boys naar toneel. Men struinde langs de prachtige tentoonstellingen van het museum en ging kopje onder in de ballenbak van de kinderspeelhoek Professor Plons. En iedereen mocht op de foto, als piraat, als lichtmatroos of als zeemeermin.

De medewerkers van het ziekenhuis konden het natuurlijk niet helemaal laten. Ze zijn tenslotte zorgverleners en daarom besteedden zij -spelenderwijs- toch wat aandacht aan de luchtwegklachten. Met een workshop piratenliedjes zingen bijvoorbeeld. Lekker meegalmen met zanger/muzikant/dirigent Robert Verheul, die tussen neus en lippen door bekende dat-ie in Griekenland ooit tegen een haai was aangezwommen.

Kinderfysiotherapeut Marjan Rosenbrand gaf de kinderen voorafgaand aan deze workshop zinvolle tips voor een ontspannen ademhaling. Handig. Want wist je dat bellen blazen, neuriën, mondharmonica spelen of keihard (vals) zingen, maar ook je rug rechten, je schouders naar achteren strekken en je neus in de wind steken slimme trucs zijn om je ademhaling te verbeteren?

Ook de kinderlongverpleegkundigen Mariël Verwaal en Daniëla Namink en kinderlongarts Annemie Boehmer stonden paraat voor een dialoog met kinderen en ouders. Die kans krijg je niet elke dag: even kletsen met je dokter in zo'n sfeervolle omgeving! Na afloop meldden zich dan ook vele kinderen bij de stand van het Maasstad Ziekenhuis om te bedanken voor ,,een topdag.''