Gemeente Rotterdam

2010 | 27

15 februari 2010

Rotterdam benoemt homo-ambassadeurs

Om homoseksualiteit beter bespreekbaar te maken benoemt de gemeente vijf prominente Rotterdammers als homo-ambassadeur. Mark Harbers, Herman Meijer, Hugo Bongers, Kees Vrijdag en Joke Ellenkamp gaan zich via gesprekken met directies van scholen en maatschappelijke organisaties ervoor inzetten om homoseksualiteit beter bespreekbaar te maken en de acceptatie ervan te vergroten. Dit maakte wethouder Rik Grashoff (Participatie, Cultuur en Milieu) vanochtend bekend bij het jaarlijkse Roze Ontbijt in het stadhuis aan de Coolsingel,

In Rotterdam wonen naar schatting 60.000 homo's en lesbo's. Rotterdam wil een stad zijn waar zij zich veilig en thuis voelen. Teveel homo's en lesbo's voelen zich echter onveilig in hun directe woonomgeving en hebben het gevoel gediscrimineerd te worden vanwege hun seksuele identiteit.

De ambassadeurs gaan hun omvangrijke netwerk gebruiken om op niveau van directie en bestuurders het gesprek aan te gaan over de positie van homo's. Ze zijn daarbij een soort vooruitgeschoven post van het COC, Jongerensociëteit Apollo en de Stichting Rotterdam Verkeert. Onderwijsinstellingen zijn het eerste aan de beurt, daarna gaan de ambassadeurs het gesprek aan met migrantenorganisaties.

De ambassadeurs staan bekend om hun betrokkenheid bij de stad en hun grote netwerk. Ze krijgen voor hun inzet een symbolische vergoeding.


* Herman Meijer is oud-wethouder van Rotterdam(GroenLinks)
* Hugo Bongers is secretaris van de Rotterdamse Raad voor de Kunst en Cultuur (RRKC) en voormalig bestuurslid van Rotterdam Verkeert
* Kees Vrijdag is verbonden aan de Kamer van Koophandel en de Stichting Mankracht
* Mark Harbers is voormalig wethouder van Rotterdam en lid van de Tweede Kamer voor de VVD
* Joke Ellenkamp is voormalig raadslid van de Partij van de Arbeid, werkzaam bij de Stichting Pameijer.