Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier

Herstelwerkzaamheden kade bij Vismarkt

Publicatiedatum : 15 februari 2010

Aan de Kade bij de vismarkt naast restaurant `Bij de buren' is de afgelopen dagen een kleine verzakking geconstateerd.

Om verdere verzakking te voorkomen is besloten om zand te storten in de gracht om zo meer stevigheid aan de waterkant te geven. Een deel van het Verdronkenoord ter hoogte van de Vismarkt is daarom afgesloten voor fietsverkeer. De winkels en horecagelegenheden zijn gewoon bereikbaar.

Naar de oorzaak van de verzakking vindt op dit moment onderzoek plaats. Het is onduidelijk of het baggerwerk, van twee maanden geleden, de verzakking heeft veroorzaakt. Om verdere verzakking tegen te gaan wordt ca 400 kuub zand in de gracht gestort. Het storten van het zand gebeurt deels met een kraan en deels via boten. De werkzaamheden zullen naar verwachting enige dagen duren. Na de werkzaamheden is de doorvaarbaarheid zoals voorheen.

Grote schoonmaak Alkmaarse binnenstad

Het hoogheemraadschap, de provincie en de gemeente baggeren een fors aantal wateren in Alkmaar-Centrum. Het overgrote deel van het werk is inmiddels afgerond. Het gaat om de Singelgracht, de grachten nabij het Waagplein, de Hoevervaart, de Hoornse vaart en het Alkmaarse deel van het Noordhollandsch Kanaal. De meeste bagger is op deze plaatsen in meer of mindere mate vervuild. Het slib is weggehaald om de verontreiniging weg te nemen, het water op de juiste diepte te brengen en de doorstroming en doorvaarbaarheid van het water te verbeteren. Ook komt de grote schoonmaakbeurt van de sloten, grachten en vaarten de waterkwaliteit ten goede.