Collectie Bibliotheek Nederlandsch Schoolmuseum ontsloten

15/02/2010 17:29

Bijzondere Collecties van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam

Duizenden 19e-eeuwse boeken over opvoeding en onderwijs toegevoegd aan online catalogus UvA

De Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam beheren een unieke collectie boeken en tijdschriften over de geschiedenis van opvoeding en onderwijs. De zichtbaarheid van deze collectie is onlangs sterk verbeterd: meer dan 10.000 boeken uit de negentiende eeuw zijn toegevoegd aan de online catalogus. Bovendien worden in 2010 circa 3000 boeken van kaft tot kaft gedigitaliseerd. Het gaat daarbij om titels waarvan in Nederland geen andere exemplaren te vinden zijn.

Het Nederlandsch Schoolmuseum

Alle boeken zijn afkomstig uit het Nederlandsch Schoolmuseum, dat van 1877 tot 1965 bestond in Amsterdam. Het doel van deze instelling was de kwaliteit van het onderwijs in Nederland te bevorderen door het verzamelen en tentoonstellen van nieuwe leermiddelen. Onderwijzers konden er terecht om zich te oriënteren. Gestimuleerd door de komst van leerstoelen in pedagogiek en psychologie ontwikkelde het Nederlandsch Schoolmuseum zich in de twintigste eeuw tot een studie- en documentatiecentrum voor onderwijs en opvoeding. De collectie telde bij sluiting van het museum ongeveer 100.000 boeken over alle aspecten van onderwijs en opvoeding vanaf de zeventiende eeuw. De boeken van vóór 1800 werden al eerder gecatalogiseerd bij de Bijzondere Collecties. Nu is dat ook gebeurd met de boeken uit de negentiende eeuw, met steun van het landelijke conserverings-programma Metamorfoze.

Cultuurhistorische spiegel

Bijna de helft van de collectie bestaat uit schoolboeken voor alle vakken bij primair en secundair onderwijs. Schoolboeken zijn een spiegel van pedagogisch-didactische ontwikkelingen en evenzeer van de cultuur waarin ze zijn geschreven. Op school vindt georganiseerde cultuuroverdracht plaats en schoolboeken laten zien welke kennis, begrippen, waarden en normen in een bepaalde periode een rol speelden. Behalve schoolboeken bevat de collectie ook kinderboeken en werken over pedagogiek, psychologie en didactiek.

Historisch-Pedagogische Collectie

De collectie van het Nederlandsch Schoolmuseum maakt deel uit van de Historisch-Pedagogische Collectie van de Bijzondere Collecties van de UvA. Andere onderdelen zijn de Paedagogische Bibliotheek van het Nederlandsch Onderwijzersgenootschap, de collectie van de Algemene Bond voor Onderwijzend Personeel en de Bibliotheek van het Nutsseminarium voor Pedagogiek. Beschrijvingen hiervan zijn te vinden via www.bijzonderecollecties.uva.nl (collecties: beschreven collecties).

Catalogus van de Universiteit van Amsterdam: http//opc.uva.nl





http://www.bijzonderecollecties.uva.nl


Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie,