Senternovem

15-02-2010 | Food, Agro en Biotech mkb in KP7

Op initiatief van het Nederlandse innovatieprogramma Food & Nutrition is een internationale werkgroep opgericht die tot doel heeft om het KBBE thema van KP7 meer geschikt te maken voor mkb uit de agro-, food- en biotech sector. De komende calls legt de Europese Commissie meer de nadruk op het mkb in KP7. Bij veel projecten zal mkb-deelname een vereiste zijn. Daarnaast komen er ook speciale mkb-projecten.

Het mkb uit de agro-, food- en biotech sector doet onvoldoende mee aan KP7-KBBE. Voor de Europese Commissie is dit aanleiding voor extra aandacht voor het mkb.
De Europese Commissie streeft ernaar dat 15 procent van het budget van KP7 besteed wordt aan het mkb. Binnen KBBE gaat slechts 7,5 procent uiteindelijk naar het mkb. De deelname van het mkb moet de komende twee jaar verviervoudigen om de afgesproken target te halen.

De aanbevelingen die de werkgroep tot nu toe gedaan heeft zijn:
* Maak speciale mkb-projecten mogelijk in KP7, deze projecten worden kleiner en meer marktgericht

* Zorg dat de `normale' KP7 projecten mkb-vriendelijker worden. Zorg dat deze projecten meer marktgericht zijn en zorg voor een groter aantal evaluatoren uit de industrie

* Pas de projecten aan op de specifieke mkb-omstandigheden uit de agro- food- en biotech sector, deze sectoren zijn dusdanig verschillend dat ze een eigen aanpak vereisen
* Maak de mkb-projecten écht geschikt voor het mkb, dus kleinschalig, incrementeel onderzoek, IPR voor het mkb en een hogere slaagkans

* Zorg voor minder administratieve lasten, door slimmer gebruik te maken van de regels kunnen de administratieve lasten voor het mkb met 50 procent omlaag

* Zorg voor een beter technologie transfer. Stimuleer projecten om gebruik te maken van bestaande netwerken zoals EEN en Eureka
* Zorg dat de European Technology Platforms en de National Contact Points (zoals EG-Liaison) beter gaan samenwerken om het mkb in Europa vooruit te helpen

Meer informatie over de aanbevelingen van de werkgroep is te vinden in het rapport en de presentatie die gehouden is in de vergadering van het Programma Comité op 29 januari 2010.

Meer informatie over KP7 en de voorbereidingen voor de komende call voor KP7-KBBE is te vinden op onze website.

Contact
Casper Zulim de Swarte voor Food & Nutrition Innovatieprogramma. Nelleke Polderman en Marieke Pastink over deelname aan KP7. Wijzigingsdatum | 15-02-2010