Nederlandse Publieke Omroep

Vertrouwensbreuk tussen NPO en directeur Innovatie

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) heeft bij de kantonrechter een verzoek ingediend om de arbeidsrelatie tussen de NPO en zijn directeur Innovatie en Nieuwe Media, Michel Mol te beëindigen. Reden voor het ontbindingsverzoek is een definitieve vertrouwensbreuk tussen de NPO-leiding en de directeur. Gebleken is dat Mol een eerder gestart onderzoek naar zijn handelen als directeur tegenwerkt: Mol wiste gegevens van een tweetal laptops, voordat hij deze inleverde bij het onafhankelijk forensisch accounting onderzoek. Daarmee ontneemt Mol de NPO de kans om objectief en onafhankelijk te laten vaststellen of bij hem sprake was van belangenverstrengeling.

Bij de start van het onderzoek beloofde Mol zijn volle medewerking, maar de twee laptops die in zijn bezit waren werden pas na aandringen en met vertraging bij de forensisch onderzoekers ingeleverd. Alle bestanden op de lap top bleken met behulp van een softwareprogramma (`KillDisk') gewist. Daarover bevraagd, gaf Mol toe dat hij eerst `KillDisk' op de laptops had gedraaid, voordat hij de apparatuur inleverde. Het onderzoek naar belangenverstrengeling loopt overigens nog steeds: onderzocht wordt of Mol als NPO-directeur opdrachten verstrekte aan een tweetal bedrijven waarmee hij privé banden onderhield.

De NPO betreurt het zeer dat de heer Mol vandaag, via een kort geding, probeerde om weer te werk te worden gesteld. Daarvoor ontbreekt volgens de NPO elke reden.