Maussen PR

Emotionele muzikale viering van het geboortejaar van Schumann en Chopin
CD 'AFFETTUOSO' van meesterpianiste Marietta Petkova groots onthaald

Amsterdam, 16 februari - Met de overhandiging van het eerste exemplaar aan niemand minder dan Seth Gaaikema heeft de nieuwe CD 'Affettuoso' van de in Nederland woonachtige Bulgaarse meesterpianiste Marietta Petkova het levenslicht gezien. 'Affettuoso' werd door Marietta Petkova ter gelegenheid van het 200ste geboortejaar van Robert Schumann en Frédéric Chopin opgenomen met het Noord Nederlands Orkest o.l.v. Michel Tabachnik. 'Affettuoso' bevat een live opname van het Tweede Pianoconcert van Chopin en het Pianoconcert van Schumann. Deze concerten vonden plaats in oktober 2008 en november 2009 in respectievelijk Groningen en Leeuwarden.

Dat de muziekpers haar al vroeg omarmde is eenieder bekend. "Een goddelijk geïnspireerd natuurtalent", schreef NRC Handelsblad in het jaar 2000 na een recital in het Amsterdamse Concertgebouw. Met de vertolkingen op 'Affettuoso' is het niet anders. "Dit was pure betovering", "Een ideale vertolkster , een gepassioneerde uitvoering", aldus enkele gerenommeerde journalisten. Een eerdere uitvoering in het Amsterdamse Concertgebouw was door NRC Handelsblad als volgt beschreven: "Petkova slaagde erin door te dringen tot de intense emoties die Chopin ooit zo suggestief deden dromen. Zij vloeide samen met de essentie, en verleidde de schuwe geest van Chopin om optimaal te resoneren in het heden." De vertolking van het Pianoconcert van Schumann staat op Marietta Petkova's repertoire sinds haar debuut in het Festival van Montreux-Vevey in 1989, toen Journal de Genève schreef: "Alles wat men van een grootse interpretatie kan verwachten was hier verenigd: diepe hartstocht, de wind der waanzin, poëzie, een verbluffende techniek, juiste tempi, de ongerustheid en de edelmoedigheid van de grootse Schumanneske stijl".

Nieuwe tournee van Marietta Petkova
De nieuwe solotournee van Marietta Petkova is onlangs van start gegaan. Dit jaar geeft zij tweeëntwintig solorecitals in Nederland. Op het programma staan de Fantasieën van Mozart (Fantasie KV 475), Schumann (Fantasie opus 17) en Chopin (Fantasie opus 49 en Polonaise-Fantasie opus 61). De tournee eindigt op 12 december 2010 in het Amsterdamse Concertgebouw. De complete speellijst is te vinden op www.mariettapetkova.com.

Verkrijgbaar bij:
De CD wordt uitgebracht door Bloomline en is behalve in de klassieke speciaalzaken ook verkrijgbaar via www.mariettapetkova.com, via www.bloomline.net en via www.nno.nu.

Noot voor de redactie (