Provincie Friesland
Laddermolen Wubbo Ockels krijgt subsidie van provincie Friesland

Wubbo Ockels krijgt van de provincie Fryslân E 136.000 subsidie om het idee voor een vliegerbesturing van de laddermolen verder te ontwikkelen. Het is de bedoeling dat de laddermolen, waarvan het testmodel een capaciteit heeft van 20 kW, straks een concurrent wordt voor de huidige windmolens.

De laddermolen past goed bij de duurzame energiedoelstelling van de provincie Fryslân. Ockels, werkzaam aan de TU Delft, wil energie uit wind winnen door op grote hoogte via lieren molens te laten draaien. Met de subsidie van de provincie uit het innovatieprogramma Fryslân Fernijt kan de TU Delft uitzoeken hoe deze molen moet worden bestuurd. Bij de ontwikkeling van de laddermolen zijn twee Friese bedrijven betrokken: ViaFerro uit Nij Beets en SMI Plaatwerk uit Leeuwarden/Dokkum.

De laddermolen is een van de drie projecten die als laatste subsidie krijgen uit Fryslân Fernijt, waarvan de inzendtermijn per 31 december 2009 is gesloten. Ook Drhyves, een computerprogramma met toebehoren dat het rijgedrag van automobilisten moet beïnvloeden, en een onderzoek naar de haalbaarheid van een volledig elektrisch aangedreven ambulance krijgen subsidie. Het gaat respectievelijk om E 63.500 en E 30.000.

Het regionaal innovatieprogramma 'Fryslân Fernijt II' wordt mede mogelijk gemaakt door de Europese Unie (het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling) en het Samenwerkingsverband Noord-Nederland.Provincie Friesland