Rode Kruis Vlaanderen

Treinongeval Halle : inzet van het Rode Kruis

Naar aanleiding van het treinongeval in Halle heeft Rode Kruis-Vlaanderen heel wat middelen ingezet om de slachtoffers van de ramp zo snel mogelijk te kunnen verder helpen en de andere betrokkenen alsook de familieleden van de slachtoffers te kunnen opvangen.

Hulpdienst
Voor de evacuatie van de slachtoffers en het toedienen van de eerste zorgen zijn er 60 Rode Kruisvrijwilligers ingeschakeld. Zij zijn zeer snel na de ramp in actie gekomen en werden op logistiek vlak ondersteund door 15 Rode Kruisziekenwagens, 3 Snelle Interventie Teams (SIT) van Rode Kruis-Vlaanderen en een Medisch Sanitaire Post die ter plaatse werd ontplooid.

Psychosociale bijstand
Daarnaast zijn er 55 Rode Kruisvrijwilligers voor psychosociale zorgen ingeschakeld (de zogenaamde Dringende Sociale Interventie of DSI). Zij waren (en zijn nog steeds) actief op twee vlakken : enerzijds bemanning van het call center waar men informatie kan inwinnen over familieleden die mogelijk betrokken zijn bij het ongeval en anderzijds registraties plus het opvangen van de slachtoffers en hun familieleden, de getuigen van de ramp en de andere hulpverleners. Het call center (15 lijnen) is nog steeds bemand en de begeleiding wordt verder gezet zolang dit nodig is. In totaal heeft het call center reeds 5.089 oproepen verwerkt waarvan er 2.2847 direct gerelateerd waren met potentiële slachtoffers. Op dit ogenblik komen er nog 60 oproepen per uur binnen, op de piekmomenten waren dat er meer dan 420 per uur.

Dienst voor het Bloed
Tot slot heeft Rode Kruis-Vlaanderen per SMS een oproep gelanceerd naar 320 gekende donoren met bloedgroep O- en A-. Er hebben zich ook vele anderen aangeboden om bloed te geven. Het Rode Kruis wenst daarom iedereen te bedanken. De hoogste nood is nu gelenigd maar men kan zich nog altijd als nieuwe donor opgeven door een SMS te sturen naar het nummer 8128 met als boodschap âbloedâ of door zich in te schrijven op www.bloedgevendoetleven.be.

Mechelen, 16 februari 2010