Ingezonden persbericht---Persbericht

Dinsdag 16 februari 2010

Driekwart Rotterdamse jongeren zweeft nog

Ruim 75% van de Rotterdamse jongeren weet nog niet wat hij of zij gaat stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen van woensdag 3 maart. Het YOUR WORLD promotieteam ondervroeg afgelopen week ruim 500 jongeren om hun betrokkenheid bij de verkiezingen te onderzoeken. Naast het hoge aantal zwevende kiezers is ook het aantal jongeren dat weet wanneer de verkiezingen zijn zeer opmerkelijk: maar liefst 45% van de jongeren wist de juiste datum te noemen, in antwoord op een open vraag van het team.

53% van de ondervraagde jongeren is van plan om daadwerkelijk te gaan stemmen. In het onderzoek werd ook gevraagd of jongeren wisten wie de burgemeester van Rotterdam is. 90% antwoordde correct dat dit Ahmed Aboutaleb is. De overige 10% dacht dat het Job Cohen of Ivo Opstelten was. Dat Aboutaleb van PvdA-huize afkomstig is, wist slechts 32%.

Het YOUR WORLD promotieteam gaat de komende twee weken op pad om campagne te voeren voor de jongste kandidaat-raadsleden van alle Rotterdamse partijen. Zo hopen ze jongeren ervan te overtuigen dat het belangrijk is om op 3 maart te gaan stemmen.

Van de jongeren die wel wisten wat ze gaan stemmen volgt hieronder de uitslag (verdeeld in zetelaantallen):

PvdA: 12
Leefbaar Rotterdam: 9
CDA: 8
D66 7
GroenLinks: 3
ChristenUnie: 3
VVD: 2
SP: 1