Radboud Universiteit Nijmegen


Radboudhoogleraar Carl Figdor wint eervolle prijs

Datum bericht: 16 februari 2010
Prof. dr. C.G. (Carl) Figdor, hoogleraar experimentele immunologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen, is op 11 februari onderscheiden met de KWO-prijs 2009. Met deze eervolle prijs stelt KWF Kankerbestrijding toponderzoekers in staat multidisciplinair onderzoek te verrichten ter bevordering van de strijd tegen kanker. Eenzelfde prijs is toegekend aan prof. dr. C.J.M. (Kees) Melief van het Leids Universitair Medisch Centrum. Beide wetenschappers ontvangen een geldbedrag van twee miljoen euro. De officiële uitreiking vindt plaats in het najaar van 2010. Afweersysteem tegen kankerBeide wetenschappers besteden de KWO-prijs aan wetenschappelijk onderzoek naar de mogelijkheden het menselijk afweersysteem - het immuunsysteem
- te gebruiken om kanker te bestrijden. Ook Figdor en zijn afdeling mumorimmunologie onderzoeken samen met de afdeling medische oncologie of het mogelijk is het menselijk afweersysteem te gebruiken om kanker te bestrijden.

Dendritische cel
Het onderzoek focust zich vooral op de dendritische cel, die als taak heeft vreemde indringers zoals virussen en bacteriën vroeg op te merken en zo het immuunsysteem te alarmeren (tumorimmunologie). In experimentele patiëntenstudies is inmiddels aangetoond dat deze cellen de groei van een tumor een halt kunnen toeroepen. Tumorimmunologie zou in de toekomst een specifiekere en minder toxische manier kunnen zijn om kankergezwellen op te ruimen en of te voorkomen.

Prventieve vaccins tegen erfelijke vormen van kanker Met de KWO-prijs wil Figdor de huidige techniek verder uitbreiden door de functie van de dendritische cellen te verbeteren. Hierbij moet gedacht worden aan langer overleven in het lichaam en nog beter in staat zijn tot het stimuleren van T-cellen die een tumor kunnen opruimen. In de toekomst hoopt Figdor zelfs preventieve vaccins te ontwikkelen die bijvoorbeeld erfelijke vormen van kanker zouden kunnen voorkomen.