KRO

Bolkestein: 'Balkenende moet aftreden' , Nieuws uit KRO's Goedemorgen Nederland Radio

Uitzenddatum: 16/02/2010

"Kabinet moet hebben geweten dat er geen casus belli was voor Irak"

Premier Balkenende moet alsnog aftreden, omdat hij de Tweede Kamer onjuist heeft geïnformeerd over de Amerikaanse inval in Irak. Dat zei oud VVD-leider Frits Bolkestein dinsdagochtend in KRO's Goedemorgen Nederland op Radio 1.

Bolkestein is ervan overtuigd dat de toenmalige ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie en premier Balkenende in 2002 wisten dat er geen goede reden was die een inval in Irak kon rechtvaardigen. In een gesprek dat Bolkestein in de zomer van 2002 voerde met de Chef-Generaal van de toenmalige Militaire Inlichtingen Dienst (nu MIVD) bleek dat de inlichtingendiensten geen aanwijzingen hadden voor de aanwezigheid in Irak van chemische of biologische wapens. Wat betreft kernwapens zei de MID-chef: "Irak beschikt noch over de kennis, noch over de splijtstof". Verder benadrukte hij dat Irak een seculier regime kende dat geen relaties onderhield met Islamisten, laat staan met groepen als Al Qaida. De MID zei zich mede te baseren op kennis van andere inlichtingendiensten uit Amerika, Groot-Brittannië, Italië en Frankrijk.

Volgens Bolkestein is het ondenkbaar dat de bewindslieden in het toenmalige kabinet niet over dezelfde informatie beschikten. Dat betekent dat de Tweede kamer destijds onjuist en onvolledig is geïnformeerd. "Als Balkenende hiervoor zou aftreden, zou ik dat een goede zaak vinden", aldus de oud-VVD-leider voor de KRO microfoon.

KRO's Goedemorgen Nederland , elke maandag t/m vrijdag op radio 1, van 9.30 tot 10.30 uur
Presentatie: Sven Kockelmann

Meer informatie

Voor persvragen/ interviewverzoeken: