Blauw Research


Rijn Vogelaar nieuwe voorzitter Research Keurmerkgroep (RKG) Rotterdam , 16 februari 2010
Rijn Vogelaar, algemeen directeur van Blauw Research, is benoemd tot voorzitter van de Research KeurmerkGroep (RKG) van de MOA (MarktOnderzoekAssociatie). De RKG is een sectie binnen de MOA, specifiek gericht op de kwaliteitstandaarden, gedragscodes en zelfregulering binnen het vakgebied. Rijn Vogelaar heeft het stokje overgenomen van Marja Ruigrok (directeur Ruigrok | NetPanel).

De onderzoeksbranche is in snel tempo aan het veranderen. Er zijn steeds meer branchevreemde partijen die onderzoek aanbieden. Daarnaast maken journalisten en PR medewerkers steeds vaker gebruik van doe-het-zelf onderzoek. Soms laat de kwaliteit van dat onderzoek te wensen over. RKG-bureaus bieden een transparante en controleerbare kwaliteit gebaseerd op wereldwijd vastgestelde normen voor de uitvoering van markt- en opinieonderzoek. Volgens Vogelaar zal de branche sterk moeten innoveren en tegelijkertijd haar kwaliteit moeten bewaken. Een mooie uitdaging voor de Research Keurmerkgroep.

Tot de Research Keurmerkgroep behoren inmiddels een dertigtal marktonderzoekbureaus . Om toegelaten te worden tot de RKG dient een bureau te voldoen aan strak omschreven keurmerkeisen, op basis van ISO 20252.

Naast Vogelaar zijn ook Bart Nauta (TNS-NIPO), Yolanda Schothorst (Veldkamp Marktonderzoek) Frans Louwen (GfK Panel services) en Remco Frerichs (Team Vier) toegetreden tot het bestuur van de Research Keurmerkgroep. Samen met Andre Zijdenbosch (Stratus Research), Pieter Punter (OP&P) en Harm Weber (Mobiel Centre) gaan zij de komende drie jaar nog meer bekendheid generen voor het ISO Keurmerk als indicator voor kwaliteit.