Ministerie van Defensie

Gezamenlijke C-17-vloot klokt 1000 vlieguren

16 februari 2010, 14.33 uur

Minder dan een jaar nadat de Heavy Airlift Wing (HAW) operationeel werd, heeft ze haar 1000ste uur gevlogen. De operationele tak van het zogenoemde Strategic Airlift Capability-programma bereikte deze mijlpaal op 12 februari tijdens de terugkeer van een missievlucht naar het Afghaanse Kabul. C-17 Globemaster III van het Strategic Airlift Capability (SAC)-programma. (Foto: Defensie)

HAW opereert met 3 Boeing C-17 Globemasters III vanaf Pápa Airbase in Hongarije. Nederland is één van de 12 landen die participeert in dit multinationale samenwerkingsverband. De toestellen vlogen sinds juli vorig jaar 65 operationele missies naar onder meer Kosovo, Afghanistan en Irak. Ook voerden de C-17's vorige maand 3 hulpmissies uit naar het door een zware aardbeving getroffen Haïti.

Operationeel tempo

Het operationele tempo van de HAW nam sinds de ingebruikname van de 3e C-17 in oktober snel toe. In december en januari vloog ze 13 missies per maand, ondanks het feit dat 2 geplande vluchten werden geannuleerd vanwege belangrijkere humanitaire missies naar Haïti. Alle vluchten worden uitgevoerd met een multinationale bemanning.

Gekwalificieerd personeel

Het samenwerkingsinitiatief werd 3 jaar geleden gelanceerd en kwam tegemoet aan de grote behoefte die binnen de NAVO en EU bestond aan dit type luchttransport. Sindsdien ontwikkelde het SAC-programma zich razendsnel. Volgens de Amerikaanse kolonel John Zazworsky, commandant van de HAW, is dat te danken aan het hoog gekwalificeerde personeel afkomstig uit alle deelnemende landen. Dat zijn, naast Nederland, Bulgarije, Estland, Hongarije, Litouwen, Noorwegen, Polen, Slovenië, Roemenië, de Verenigde Staten, Finland en Zweden.