Politie Amsterdam-Amstelland

ACHT AANHOUDINGEN VOOR OVERVALLEN EN STRAATROVEN (16-02-2010)

De politie heeft acht jongemannen aangehouden die verdacht worden van gewapende overvallen en straatroven in de Molenwijk in Amsterdam Noord. De verdachten zijn in de leeftijd van 16 tot 20 jaar en kwamen in het verleden ook al eens voor soortgelijke delicten met de politie in aanraking. Alle misdrijven waarvoor ze verantwoordelijk worden gehouden, vonden plaats in 2008 en 2009. Bij een van de overvallen is door de verdachten geschoten.

De jongemannen worden ervan verdacht in wisselende samenstelling de overvallen en straatroven te hebben gepleegd. Rechercheurs van district Noord hebben deze zaken in onderzoek. De aanhoudingen hebben in fases plaatsgevonden sinds november 2009 tot eerder deze week. Van de acht aangehouden mannen zitten zes nog steeds in bewaring. Het onderzoek is nog volop gaande, meer aanhoudingen worden daarom nadrukkelijk niet uitgesloten.

De verdachten zijn vermoedelijk betrokken bij gewapende overvallen in 2008 én in 2009 op hetzelfde restaurant aan de Pomonastraat. Tevens worden ze ervan verdacht betrokken te zijn bij meerdere straatroven in de Molenwijk, waaronder op een 83-jarige vrouw met een rollator. Ook hebben ze vermoedelijk enkele pizzabezorgers van hun geld en bestellingen beroofd.

Bij de aanhoudingen en de doorzoekingen in de woningen van de verdachten is het vuurwapen aangetroffen dat bij een van de overvallen op het restaurant is gebruikt. Ook is een aantal bijna niet van echt te onderscheiden nepvuurwapens in beslag genomen.