Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Minister Hirsch Ballin geeft Ruimte aan Recht

Dit is een gezamenlijk persbericht van de Rechtbank Zwolle-Lelystad en de Rijksgebouwendienst.

Minister van Justitie Hirsch Ballin onthulde maandag 15 februari zes bijzondere panelen met tekeningen van leerlingen van drie Zwolse scholen. Hiermee startte de minister symbolisch de nieuwbouw en de renovatie van het gerechtsgebouw Zwolle aan de Luttenbergstraat. De panelen komen langs het bouwterrein en hebben het thema 'Ruimte voor Recht', het motto van het nieuwbouwproject.

Robert S. Croll, president van de rechtbank Zwolle-Lelystad is erg blij met de start van de nieuwbouw: "Vier locaties smelten samen tot één. Collega's die tot dan toe onder een verschillend dak huisden, komen bij elkaar. Dit betekent een enorme stimulans voor de collegialiteit, de kwaliteit en de sfeer in onze organisatie, om nog maar niet te spreken over de verbetering van efficiency en doelmatigheid van de rechtspraak in Zwolle."

Minister van Justitie Hirsch Ballin was verheugd om na jaren van plannen maken, het startsein van de bouw en de renovatie op deze plek te geven: "Allereerst ligt het gerechtsgebouw aan de rand van het centrum van Zwolle en is hierdoor gemakkelijk bereikbaar. Toegankelijkheid is een voorwaarde voor de rechtspraak die ons voor ogen staat. Rechtspraak hoort midden in de samenleving."

Peter Jägers, directeur-generaal van de Rijksgebouwendienst, is van mening dat het nieuwe gerechtshof het proces tot op heden symboliseert. "Van een gesloten, naar binnen gerichte bestaande bouw, naar een open, transparante op de omgeving gerichte nieuwbouw. Met het nieuwe gerechtsgebouw krijgt Zwolle straks één van de meest duurzame rechtbanken van Nederland", aldus Jägers.

Festiviteiten
De Zwolse pianist Jan Vayne gaf de aanwezigen een miniconcert. Tijdens de ontvangst en receptie verzorgden studenten van het Deltion College
- opleiding Muziek, Drama en Musical - met veel enthousiasme de muzikale omlijsting.

Tekeningen
Aan drie Zwolse scholen - Jenapleinschool, Thomas a Kempis College en Deltion College - is gevraagd om zich creatief uit te leven op het thema 'Ruimte voor Recht'. Acht tekeningen zijn geselecteerd voor een wand rondom het bouwterrein en zijn tijdens de feestelijke bouwhandeling onthuld. Naast de tekeningen bevat de bouwwand tevens algemene informatie over de nieuwbouw en over de renovatie van het huidige gebouw. De panelen zullen begin maart te zien zijn.

Geschiedenis
Met de start van de nieuwbouw wordt de lange weg van het proces voor de uitbreiding van het gerechtsgebouw Zwolle afgesloten. Het huidige gebouw van architect Jo Kruger stamt uit 1977. Vanaf 1996 zijn de gemeente Zwolle, rechtbank Zwolle-Lelystad en Rijksgebouwendienst met elkaar in overleg voor een nieuw gebouw. Eerdere ontwerpen kwamen echter niet verder dan de tekentafel omdat de rechtbank te massaal en te hoog werd geschetst.

Toekomst
Het ontwerp van het nieuwe gerechtsgebouw is van architect Rob Hootsmans. Bij dit ontwerp zijn gebruikers, omwonenden en belangengroeperingen intensief betrokken. In het ontwerp staat de omgeving centraal; verschillende vlakken en hoogtes van de gevel worden bepaald door de omliggende bebouwing. Hierdoor vormt het nieuwe gebouw straks een vloeiend onderdeel in de huidige bebouwing. De nieuwbouw wordt naar verwachting eind 2012 opgeleverd. Vanaf 2013 ondergaat het aangrenzende huidige gebouw een grondige renovatie van ongeveer een jaar. Het nieuwe gerechtsgebouw wordt in 2014 volledig opgeleverd.

(Persbericht 15 februari 2010)