Vereniging Eigen Huis

Eigen Huis verbaasd over conclusies onderzoek naar bedenktijd bij woningkoop

Verplicht notaris inschakelen?

De minister van Justitie heeft op maandag 15 februari 2010 het evaluatierapport over de Wet koop onroerende zaken naar de Tweede Kamer gestuurd. De belangrijkste conclusie van het rapport is dat de bedenktijd van drie dagen bij de koop van een woning niet voldoet. De bedenktijd zou te kort zijn om deskundig advies in te roepen.

Drie dagen bedenktijd zou bij de koop van een woning niet voldoende zijn, volgens het onderzoek.

Verplicht notaris inschakelen
Bovendien zouden kopers zichzelf wel beschermen door te treuzelen met het tekenen van de koopovereenkomst, aldus de onderzoekscommissie onder leiding van prof. van Oostrom. Wonderlijk genoeg ziet de onderzoekscommissie de oplossing in het verplicht inschakelen van de notaris bij het opstellen van het koopcontract van een huis.

Vereniging Eigen Huis verbaasd over conclusies
Vereniging Eigen Huis is in een eerste, voorlopige reactie zeer verbaasd over de conclusies van het evaluatierapport. Uit eigen onderzoek van Vereniging Eigen Huis uit het najaar van 2009 naar ervaringen met het standaard koopcontract en de huidige rol van de notaris blijkt juist dat kopers, verkopers en makelaars in de praktijk nauwelijks tegen problemen aanlopen.

Makelaar of (ver)koper kan altijd vrijwillig naar notaris De vereniging voelt er dan ook niets voor dat notarissen een wettelijk verplichte rol krijgen bij het opstellen van het koopcontract van een woning. âDe makelaar of (ver)koper is met behulp van het veelgebruikte standaardkoopcontract prima in staat de verkoop van een woning zelf af te handelen en kan, als hij dat wil, altijd vrijwillig naar een notaris stappenâ, zegt mr. Steven Wayenberg, beleidsadviseur bij Vereniging Eigen Huis.

Na bestudering van het omvangrijke rapport zal Vereniging Eigen Huis verder op de inhoud reageren.Bron: Vereniging Eigen Huis
Amersfoort, 16 februari 2010.
____________________