Persbericht

Adobe presenteert AIR voor mobiele apparaten en stelt Bèta Flash Player 10.1 beschikbaar Bijna 70 marktleiders werken samen aan een open mobiel ecosysteem

Barcelona, 16 februari 2010 - Adobe® Systems Incorporated (Nasdaq:ADBE) heeft tijdens Mobile World Congress 2010 nieuwe initiatieven binnen het Adobe® Flash® Platform aangekondigd. Adobe introduceert onder meer Adobe® AIR® voor mobiele apparaten, een consistente runtime voor standalone applicaties. De runtime komt voort uit het Open Screen Project(TM), een industriebreed initiatief onder aanvoering van Adobe met inmiddels bijna 70 partners. Ondersteuning voor het Android®-platform wordt in de loop van 2010 verwacht. Adobe AIR voorziet ontwikkelaars van een brede set aan features voor het leveren van rijke applicaties buiten de mobiele browser. Deze applicaties komen beschikbaar voor meerdere besturingssystemen via mobiele verkoopportals en applicatiestores. AIR versterkt de specifieke mobiele features van Flash® Player 10.1 en is geoptimaliseerd voor hoge prestaties op mobiele schermen.

Adobe AIR stelt ontwikkelaars in staat om webapplicaties buiten de browseromgeving te leveren. Adobe AIR ondersteunt tevens specifieke functionaliteit die binnen mobiele besturingssystemen wordt aangeboden, zoals multi-touch, besturingsmogelijkheden via gestures, acceleratie, schermoriëntatie en locatiebepaling. Met Flash-tooling en Adobe Creative Suite® kunnen ontwikkelaars en contentaanbieders applicaties ontwikkelen, testen en distribueren naar verschillende apparaten en besturingssystemen. Dit alles is mogelijk met één set tools en API's. Ontwikkelaars die gebruik maken van Adobe Packager for iPhone binnen Adobe® Flash® Professional CS5 kunnen hun iPhone-applicatiecode hergebruiken om dezelfde applicatie voor Android te ontwikkelen.

Flash Player 10.1
Adobe heeft tevens de beschikbaarheid bekend gemaakt van een Bèta-versie van Flash Player 10.1 voor contentaanbieders en mobiele ontwikkelaars wereldwijd. Naar verwachting komt Flash Player 10.1 in de eerste helft van 2010 breed beschikbaar. Flash Player 10.1 is hiermee de eerste consistente runtime van het Open Screen Project die een naadloze weergave van expressieve applicaties, content en HD-video binnen de webbrowser mogelijk maakt op verschillende schermen; onder meer op nieuwe tablets, smartphones, netbooks, smartbooks, desktops en andere consumentenelektronica. Volgens een in januari 2010 uitgevoerde analyse van Strategy Analytics wordt de volledige Flash Player eind 2012 naar verwachting door meer dan 250 miljoen smartphones ondersteund. Mobiele platformen die de volledige Flash Player zullen ondersteunen zijn onder meer Google Android, het Blackberry®-platform, Symbian® OS, Palm® webOS en Windows Mobile®.

"We zijn verheugd over de vooruitgang die we met Flash Player 10.1 boeken en het werk dat ontwikkelaars, contentaanbieders en bijna 70 partners in het Open Screen Project tot nu toe hebben verzet binnen het Bèta-programma", zegt David Wadhwani, general manager and vice president , Platform Business bij Adobe. "Met de uitbreiding van het Flash Platform op mobiele apparaten stellen we ontwikkelaars en contentaanbieders in staat om hun oplossingen en diensten via ieder scherm te leveren. Hierdoor hebben consumenten vrij toegang tot hun favoriete interactieve media, content en applicaties op verschillende platforms."

LiMo Foundation
Om de open ontwikkeling en distributie van applicaties en content verder te ondersteunen, heeft Adobe vandaag tevens bekend gemaakt te zijn toegetreden tot de LiMO Foundation(TM). Dit consortium van marktleiders in de mobiele industrie werkt gezamenlijk aan een open en wereldwijd consistent softwareplatform, gebaseerd op Mobile Linux, dat gebruikt kan worden door de gehele mobiele industrie. Het LiMo Platform wordt onder meer ondersteund door LG, NEC, NTT DOCOMO, Orange, Panasonic, Samsung, SK Telecom, Telefonica, Vodafone en Verizon Wireless. Doelstelling van Adobe is om het Adobe® Flash® Platform naar het LiMo Platform te brengen. Ondersteuning voor Flash binnen het LiMo Platform stelt ontwikkelaars en contentaanbieders in staat om applicaties te ontwikkelen die op LiMO-apparaten kunnen draaien. Ga voor het volledige, Engelstalige persbericht naar http://www.adobe.com/aboutadobe/pressroom/pressreleases/pdfs/201002/021510AdobeLiMoMWC.pdf

Over het Open Screen Project
Onder aanvoering van Adobe werken binnen het Open Screen Project bijna 70 marktleiders samen om een consistente runtime-omgeving te bieden op mobiele telefoons, desktops en andere consumentenelektronica. Het initiatief richt zich op de uitdagingen van webbrowsen en standalone applicaties op een breed spectrum aan apparaten. Het Open Screen Project verwijdert de barrières voor het naadloos weergeven van content en applicaties op verschillende schermen. Nieuwe partners zijn onder meer Disney, Media Interactive Group, Nickelodeon, ESPN, MTV.com, Southpark, Symbian Foundation, Freescale, Vizio, Opera, MIPS Technologies, Wind River, Addicting Games, Imagination Technologies, Epix en PBS. Ga voor meer informatie over het Open Screen Project naar www.openscreenproject.org .

Over LiMo Foudation
LiMo Foundation is een toegewijd consortium van mobiele marktleiders die samenwerken binnen een open en transparant bestuurmodel, met gedeeld gezag en een gezamenlijk beslissingstraject. Doelstelling is het leveren van een open en wereldwijd consistent softwareplatform voor mobiele telefoons, gebaseerd op Mobile Linux en te gebruiken door de gehele mobiele industrie. Ga voor een een volledige beschrijving van LiMO, inclusief visie, doelstellingen, rechten, richtlijnen, wetgeving en informatie over het lidmaatschap naar www.limofoundation.org .

Over Adobe Flash Platform
Het Adobe Flash Platform is het toonaangevende webdesign en -ontwikkelplatform voor het creëren van expressieve applicaties, content en video die consistent draaien op besturingssystemen en apparaten en meer dan 98 procent van de desktops met internetverbinding bereikt. Flash Player 10 is geïnstalleerd op meer dan 93 procent van alle computers in de eerste tien maanden na release. Volgens comScore Media Metrix wordt ongeveer 75 procent van de online bekeken video's geleverd met gebruik van Adobe Flash-technologie. Het is hiermee het nummer 1 formaat voor video op het web. Adobe AIR voor de desktop is geïnstalleerd op meer dan 200 miljoen computers en omarmd door leidende bedrijven in verschillende sectoren zoals Atlantic Records, DIRECTV, FedEx, The New York Times Company en salesforce.com. Ga voor meer informatie over het Adobe Flash Platform naar www.adobe.nl/flashplatform .

Over Adobe Systems Incorporated
Adobe zorgt voor een revolutie in de manier waarop er in de wereld wordt omgegaan met ideeën en informatie, op elk moment, elke plaats en via elk medium. Ga voor meer informatie over Adobe naar www.adobe.nl of www.adobe.com .

Een PDF van dit persbericht vindt u hier: http://press.adobe.com/cgi-bin/pr.cgi?show=content;rel_id=467

Voor verdere informatie kunt u kijken op: http://www.lewiswire.com/nl/lewiswire/Adobe-Systems/Adobe-presenteert-AIR-voor-mobiele-apparaten-en-stelt-Bta-Flash-Player-101-beschikbaar/n/7162