Roots- en bluesdiva een uur bij RTV Katwijk's Kippenvel Live


Beatrice van der Poel op 16 februari live op de radio

KATWIJK, 20100208 -- RTV Katwijk's Kippenvel ontvangt volgende week dinsdag een grote naam. Beatrice van der Poel heeft zichzelf namelijk de laatste jaren meer dan ooit bewezen met prachtige cd's en idem concerten overal in Nederland.

Op dinsdag 16 februari komt trouwens niet alleen Van der Poel van 21:00 tot 22:00 naar RTV Katwijks wekelijkse rootsradioshow, maar ook bijna haar hele band. Bassist Thijs Vermeulen, toetsenist Jacob Klaasse en gitarist Marcel de Groot vergezellen haar namelijk.

Als Kippenvel een rode loper had, zouden samensteller/presentator Ruud Heijjer en technici Gerhard Kraaijenoord en Aart Rietveld die dan ook met alle plezier uitrollen: ook Beatrice van der Poel's begeleiders zijn legendes op zich in de wereld van de Nederlandse pop- en rootsmuziek.
Van der Poel is zelf ook een veterane die lang in allerlei bands zong, maar met haar Nederlndstalige cd Langzaam Los thuiskwam in 2006. Omdat geen label vertrouwen had in die stap, bracht zij die zelf uit, maar het succes van die cd bewees haar gelijk overtuigend. Zij koppelde immers persoonlijkheid aan geïnspireerde soul, blues, funk en rock.

In compromisloze en sfeervolle songs vol Amerikaanse roots zong ze de vrijwel steeds door haar alleen geschreven nummers doorleefd, gretig en sensueel. Van der Poel kan dan ook om de maat heen zingen, de woorden loom rekken of met toon en intonatie heel iets anders suggereren dan de woorden betekenen. Ook op de eind vorig jaar uitgebrachte opvolger Hard En Hoofd bezingt ze begeerte en extase net zo beklemmend als woede, wanhoop, dood en drankzucht. Zo maakte ze een cd zoals die maar zeer zelden wordt gemaakt.

Waartoe zij live in staat is, bewees ze bovendien niet alleen in de theaters, maar ook op het indrukwekkende tussendoortje Langzaam Lo(o)s: Live in het theater. Doordat Van der Poel daarop alleen werd begeleid door een bassist en een toetsenist, ligt de nadruk nog meer dan anders op haar zang en teksten.

Ook in die songs blijkt hoe expressief Van der Poel zingt. Zij is het emotionele middelpunt van een helaas slechts negen nummers durende cd, waarvan ook Abba's The Day before You Came losjes vertaald een intens deel uitmaakt als Vannacht Slaap Ik Alleen.

Vanaf half februari tot eind april gaat zij opnieuw met een band op tournee door de Nederlandse theaters. Alle speeldata zijn te vinden op www.beatricevanderpoel.nl, maar op 1 april staat zij met band in theater De Regentes in Den Haag en op 9 april in theater Tripodia in Katwijk aan Zee.

In de reeks promotieoptredens doet zij op dinsdagavond 16 februari van 21:00 tot 22:00 dus ook de radiostudio's van RTV Katwijk aan. Ze komt spelen en te zingen, maar ook favoriete tracks draaien van haar invloeden en daarover te praten.

Dat levert ongetwijfeld weer intense en onverwachte radio op. Stem dus op 16 februari a.s. om 21:00 uur af op kabel 88,1 MHz, op FM 106, 8 MHz en elders op www.rtvkatwijk.nl of www.kippenvel.net voor alweer een bijzondere aflevering van "Kippenvel': live-muziek, verhalen en favoriete songs van Beatrice van der Poel.

Ingezonden persbericht