Pen blijft populairste relatiegeschenk


USB-stick in opkomst, aansteker en asbak 'not done'

ROTTERDAM, 20100216 -- De pen blijft het meest gegeven relatiegeschenk in Nederland, gevolgd door een fles wijn. De derde plaats wordt tegenwoordig ingenomen door de USB stick, zo blijkt uit onderzoek van Berendsohn Relatiegeschenken.

De opkomst van de USB-stick is opmerkelijk te noemen, aangezien deze vijf jaar geleden nog bijna niet gegeven werd. "De groei vlakt wat af", aldus een onderzoeker, "maar er zit nog steeds een stijgende lijn in".

Een andere duidelijke trend is maatschappelijke verantwoording. "Groene producten, maar ook donaties blijken steeds populairder, terwijl een asbak of aansteker tegenwoordig zowel bij gever als ontvanger 'not done' is."



De tien populairste relatiegeschenken, zoals deze uit het door Berendsohn Relatiegeschenken uitgevoerde onderzoek naar voren kwamen, zijn:

1. Pen
2. Wijn
3. USB-stick
4. Kleding/ textiel
5. Agenda
6. Calculator
7. Donatie maatschappelijk doel
8. Sleutelhanger
9. Toegangsbewijzen voor muziek- en sportevenementen
10. MP3/MP4 speler


Meer informatie over het onderzoek en de resultaten is te vinden op http://blog.berendsohn.nl/relatiegeschenk-onderzoek/.

Berendsohn Relatiegeschenken Nederland is onderdeel van het Duitse Berendsohn AG en leverancier van exclusieve relatiegeschenken.