Versneld MBO-diploma voor medewerkers gastouderbureaus


gastouderbureaus haasten zich voor nieuwe wet op 1 september

ZALTBOMMEL, 20100216 -- Naast de nieuwe scholingseisen voor gastouders zijn ook alle medewerkers van gastouderbureaus straks verplicht te beschikken over een relevant diploma op MBO-niveau 3/4. Gastouderbureaus met bemiddelaars of management in dienst zonder dit diploma op zak, moeten hen een relevante opleiding laten volgen óf een EVC procedure laten doorlopen. Zonder MBO-diploma of ervaringscertificaat mogen de bureaus na 1 september 2010 geen werkzaamheden meer laten uitvoeren door ongediplomeerde krachten.

"De tijd begint te dringen", merkt Else Slegers op. Slegers is directeur van ISBW Opleiding & Training dat door de branchevereniging BKK erkende EVC-procedures uitvoert. "Er hebben zich naast gastouders nu ook al veel bureaus bij ons gemeld die snel hun eigen personeel op het gewenste niveau willen helpen. Normaal neemt dat langer in beslag, maar wij hebben ons speciaal op deze doelgroep toegelegd en een erkend programma op maat samengesteld. Zo kunnen medewerkers van gastouderbureaus versneld een MBO-diploma behalen".

Erkenning van Verworven Competenties (EVC)
Inmiddels volgen diverse bemiddelaars en eigenaren van gastouderbureaus bij ISBW een verkorte, op maat gemaakte MBO opleiding met als doel: zo snel en flexibel mogelijk in het bezit komen van het MBO-diploma Pedagogisch Werker niveau 3 of 4. Meestal kiest men overigens voor niveau 4, omdat juist daarin de leidinggevende aspecten van de kinderopvang worden aangeleerd. Als uit de EVC-procedure al blijkt dat men alle competenties van de bijbehorende MBO-opleiding (niveau 3 of 4) reeds beheerst, mag ISBW het MBO-diploma al direct uitreiken.

Subsidies
Gastouderbureaus kunnen voor subsidie terecht bij brancheorganisatie BKK. Het certificaat 'goed gastouderschap' wordt door stichting BKK toegewezen aan instellingen die aan alle voorwaarden van de Subsidieregeling goed gastouderschap voldoet. Alleen via BKK-erkende instellingen kan het gastouderbureau subsidie krijgen. Het ISBW is één van de erkende aanbieders in Nederland. In de komende maanden controleert de Inspectie van het Onderwijs of de aanbieders de voorwaarden daadwerkelijk naleven.

ISBW Opleiding & Training verwacht de komende maanden nog honderden EVC-procedures voor gastouderbureaus uit te voeren. Meer informatie is terug te vinden op www.isbw.nl

ISBW Opleiding & Training