Ingezonden persbericht


Talkshow met gasten, discussies en live muziek rechtstreeks vanuit OBA (Openbare Bibliotheek) in Amsterdam.

Dinsdag 16 februari van 19.00-21.00 uur radio 5.
Presentatie: Abdellah Dami

In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in maart is Mohammed Rabbae de hoofdgast. De moslimpartijen trekken vooralsnog weinig (moslim)kiezers. Toch denkt deze oud-politicus van Groen Links, het eerste Tweede Kamerlid van Marokkaanse afkomst, dat de moslimkiezer in het huidige sociale klimaat wel degelijk baat heeft bij vertegenwoordiging door een eigen partij. Ook omdat de PvdA, die doorgaans veel moslimkiezers trekt, wat betreft hem geen goede keuze zou zijn.

Islamitische canon
Arabist en Berberoloog Mohamed El Ayoubi kiest in de Islamitische canon voor het literaire debuut van Asis Aynan, Veldslag; columnachtige verhalen over de wederwaardigheden van een Berberse jongen tussen twee dominante culturen.

Kwestie van de Week
In de Kwestie van de Week zal Midden-Oostendeskundige Robert Soeterik een actueel thema dat speelt in de islamitische wereld onder de loep nemen.

Hoe overleef ik Nederland? is het handboek voor de moderne Marokkaanse jeugd die zelf het initiatief wil nemen. Auteur Fati Benkaddour is docente die hiermee een brug wil slaan tussen de contrasterende Nederlandse en Marokkaans-islamitische cultuur. Praktische informatie naast taboes doorbreken.

Geïnspireerd door ontmoetingen bij de lancering van de Charter for Compassion (november 2009) en diverse initiatieven zijn inspiratiebijeenkomsten ontwikkeld voor een vervolg. Everhard Mulder (Mozeshuis) zal hierop ingaan, bedoeld voor iedereen die het niet bij woorden wenst te laten maar compassie in praktijk wil brengen.

Paneldiscussie
In het panelgesprek staat de vraag centraal of er nog wel een plek is voor de orthodoxe islam in Nederland. Waarom krijgt een conservatieve moslim meteen het etiket extremistisch opgeplakt? Gerard Wiegers, hoogleraar Religiestudies, Rein Zunderdorp, voorzitter Humanistisch Verbond, Josef Stevens van Islamitisch Centrum Islamitische Unie en de imam Abdul-Jabbar zullen de scheidslijnen tussen orthodoxie en radicalisme bespreken.

Live muziek
Malick Pathe Sow stamt uit een oude familie van griots (troubadour). Al vroeg werd deze meester van de Hoddu (Afrikaanse luit) ingewijd in de muziek van de Peulh (nomadenvolk uit het Noorden van Senegal). Het is een eer om deze grootheid, die muzikant is bij de beroemde Baaba Maal, in OBA-live te hebben.

OBA Live is ook op televisie te zien via themakanaal Spirit 24. Kijk voor meer informatie en uitzendtijden op de website van Spirit24.