Deelgemeente Osdorp Amsterdam---

De kunst van het voorlezen

16 februari 2010
Op Valentijnsdag is in de Openbare Bibliotheek van Osdorp de kwartfinale gehouden voor De Nationale Voorleeswedstrijd.

Juryvoorzitter wethouder Martje Postma: "Als ik m'n ogen even dichthield en werd meegenomen in het verhaal, wist ik zeker dat er een goede voorlezer op de stoel zat."

De winnaars van de schoolrondes streden zondagmiddag 14 februari voor een plek in de halve finale. Voor de wedstrijd zweepte theatermaker Martijn Donders de kinderen op met struikelzinnen als: "De postkoets koetsier poetst de postkoets met koetsierpoets". De elf kandidaten waren goed getraind, want zij herhaalden de zinnen zonder haperingen. Om de beurt zaten zij daarna op de grote voorleesstoel om een passage uit hun favoriete kinderboek voor te lezen. De opkomst was hoger dan verwacht. Meer dan 65 familieleden, vrienden of schooldocenten moedigden hun favoriete kandidaat aan. Een driekoppige jury moest het uiteindelijke oordeel vellen. "Geen makkelijke opgave", aldus jurylid Marij Janssen, regiomanager openbare bibliotheken. Terwijl de kinderen voorlazen, zaten de juryleden druk te schrijven op het scoreformulier. Uiteindelijk zijn twee van de elf kandidaten geselecteerd voor de halve finale.

Naar de halve finale

Assia El Younoussi en Nawal Djebari, beiden elf jaar oud, sprongen in de lucht toen zij als winnaar waren gekozen. Zij doen nu mee in de halve finale, die binnenkort wordt georganiseerd in de centrale bibliotheek van Amsterdam. Vervolgens is er een provinciale ronde, waarna op 19 mei 2010 de Nationale Voorleeskampioen wordt geselecteerd. Nawal Djebari van de Timotheusschool in Geuzenveld-Slotermeer werd aangemoedigd door haar juf: "Nawal kan niet alleen goed voorlezen, zij is ook een mediator in de klas". Dat goed voorlezen meer vereist dan een heldere stem is duidelijk. Helga Westerhuis leest vier keer per week voor en stelt als jurylid: "Een goede voorlezer maakt contact met het publiek". De winnaars hebben zich hierin onderscheiden. Martje Postma: "Jullie lazen niet alleen voor, jullie brachten het verhaal op ons over".