NCRV

Future Express

Future Express in Indonesië, afl. 5: 'Stille Woede'

Zaterdag 20 februari

14:35 uur, Nederland 2

Future Express neemt de kijker op een avontuurlijke reis per trein door 12 landen en over 6 continenten. Future Express toont inspirerende, ontroerende en intrigerende verhalen van treinreizigers over de hele wereld.

In deze aflevering reist Future Express door Indonesië, vanuit Jakarta via Bandung en Yogyakarta naar Surabaja. Indonesië is met 200 miljoen moslims het grootste moslimland ter wereld. Staat en kerk zijn strikt gescheiden. In de grondwet is de vrijheid van andere godsdiensten, zoals het boeddhisme, hindoeïsme, christendom en confucianisme, stevig verankerd. Het harmonieuze samenleven van verschillende geloofsrichtingen werd rond de eeuwwisseling echter ruw verstoord, toen er religieuze rellen uitbraken op de Molukken. In de kerstnacht van het jaar 2000 gingen door het hele land bommen af bij verschillende christelijke gebouwen. Radicale islamitische groeperingen proberen sindsdien met geweld de samenleving te islamiseren. Voor niet-moslims is er volgens hen geen plaats en Indonesië moet de Sharia, het islamitisch recht, invoeren.

In de trein is weinig te merken van de islamisering. Een conducteur zegt: âWe zijn goede moslims, maar verleiding door mooie vrouwen en heerlijke alcohol is er altijd. Gelukkig vergeeft Allah onsâ.

Maria is woedend, maar houdt zich in. âIndonesiërs zijn geneigd snel te vergeven. Je houdt je in, maar eigenlijk moeten we tegen het geweld in opstand komenâ. Mariaâs kerk werd door fundamentalisten in brand gestoken. Ze is bang en vraagt zich af hoe het geweld gestopt moet worden. âFundamentalisten houden zich goed verborgen, maar zijn overal voelbaarâ.

Abu Idriss werd vijftien jaar geleden door een radicale imam bekeerd tot het fundamentalistisch islamitische geloof. Hij werkte zich in enkele jaren op tot de top van de extremistische beweging die verantwoordelijk is voor gruwelijke bomaanslagen in Indonesië. De beweging onderhoudt contacten met de Taliban in Afghanistan. Abu Idriss was erbij toen Osama Bin Laden zijn beweging een zak met geld overhandigde voor al hun goede werk. Abu Idriss kwam volgens eigen zeggen tot inkeer en zwoor het geweld af. Hij heeft zich echter nooit officieel als lid afgemeld en is bang om ontdekt te worden. De beweging heeft volgens hem vrij spel in de samenleving, en slechts één doel voor ogen: de invoering van een strenge islamitische staat.

Future Express is een crossmediaal project van Hoffilm, NCRV, BOS, NIO en OHM, en bestaat uit een 12-delige documentaireserie, een interactieve website www.futureexpress.tv en een digitaal televisieprogramma op het digitale themakanaal Spirit 24.

Deze aflevering werd eerder uitgezonden in 2009.