Gemeente Teylingen

KTS-debat

Wavehouse winnaar KTS-debat

16 februari 2010

Donderdag 11 februari gingen leerlingen van de tweede klas van de KTS met elkaar in debat over de ontwerpen voor nieuwe voorzieningen die hun medeleerlingen hadden gemaakt. Het debat is gehouden in de raadzaal in het bestuurscentrum in Voorhout. Volgens wethouder Wilbrink leek het net een echt raadsdebat.

De leerlingen debatteerden net als de echte raadsleden over zaken als bereikbaarheid, de bouwhoogte en financiën. Het beste ontwerp was dit jaar het Wavehouse, ontworpen door Jesse, Dylan, Lorenzo en Thomas. Het wavehouse is een indoor surfcentrum. Ieder jaar ontwerpen tweedejaars leerlingen van de KTS tijdens hun projectweek een voorziening voor de gemeente. Deze voorzieningen worden niet gerealiseerd, maar zijn bedoelt om de leerlingen te leren welke aspecten bij dit soort ontwerpen allemaal komen kijken.

Beste ontwerpen

De vergadering begon met presentaties door de leerlingen. Uit alle tweede klassen was het beste ontwerp geselecteerd. De leerlingen hadden hun voorstel als maquette in het klein nagemaakt. Er was een voorstel voor een fastfood-restaurant, twee maal een bioscoop, een villa, het Wavehouse (surfcentrum), een tramstation, een hotel, het REM-eiland in de Kaag en een modern café.

2010-02-15 KTS leerlingen verdedigen hun ontwerp voor een fastfood-restaurant1

KTS leerlingen verdedigen hun ontwerp voor een fastfood-restaurant

Ondervraging

De ontwerpers werden door hun medeleerlingen stevig aan de tand gevoeld. De leerlingen stelden vragen als; "Hoeveel kost het?" "Zijn er genoeg toegangswegen?" "Wat zijn de effecten voor het milieu?" De ontwerpers gaven zo goed mogelijk antwoord.

Winnende ontwerp

Aan het einde van de vergadering koos de KTS het beste ontwerp van 2010. De winnaar werd het Wavehouse van de leerlingen Jesse, Dylan, Lorenzo en Thomas. Dit is een indoor surfcentrum, waar je kunt leren surfen. In de wereld is er op dit moment één Wavehouse in Japan. De bedenkers zagen het wel zitten om in Warmond een dergelijke voorziening te realiseren, goed voor de recreatie en het toerisme.

2010-02-15 KTS leerling Lorenzo licht winnende ontwerp toe aan raadslid Nieuwenhuizen en wethouder Wilbrink1

KTS leerling Lorenzo licht winnende ontwerp toe aan raadslid Nieuwenhuizen en wethouder Wilbrink

Net echt

Nadat de leerlingen het winnende ontwerp aan raadslid Daisy Nieuwenhuizen en wethouder Henriëtte Wilbrink hadden overhandigd, sprak de wethouder de leerlingen toe.

Ze complimenteerde de KTS'ers met het gevoerde debat, "het leek net een echt raadsdebat!" Het ging over milieuaspecten, over genoeg parkeerplaatsen, over hoe hoog je mag bouwen in een dorp et cetera. Of het ontwerp ook daadwerkelijk ooit wordt uitgevoerd kon ze natuurlijk niet zeggen. Zij gaat het ontwerp in ieder geval laten zien in het college van burgemeester en wethouders aanstaande dinsdag.

verkiezingen
Nieuwe afvalcontainers