Deelgemeente Osdorp Amsterdam


verloedering

---

Hand in hand tegen verloedering


16 februari 2010
Samen met kinderen van de St. Paulusschool heeft wethouder Marjo Teuling vorige week stickers geplakt op een aantal ondergrondse containers.

`Osdorp Schoon - wij doen het!' staat op de sticker. Alle ondergrondse containers in Osdorp krijgen de komende tijd zo'n sticker opgeplakt.

Rondom de ondergrondse containers in Osdorp is het op veel plekken nog te vaak een rommeltje. Mensen zetten hun afval er naast óf gooien hun afval er voor een gedeelte naast. "Al dat zwerfafval is het stadsdeel een doorn in het oog", vertelt wethouder Teuling. "We stoppen veel geld en energie in middelen en maatregelen om Osdorp schoon te houden. We hebben een uitgebreid afvalophaalsysteem, we geven voorlichting, we delen bekeuringen uit, we hebben het CleanTeam opgericht én we voeren publiciteit om mensen over te halen mee te werken aan een schone buurt. De stickers die nu op de ondergrondse containers komen, zijn daar een voorbeeld van. We hopen dat de stickers mensen er aan herinneren dat ze ook iets moeten doen voor een schone omgeving. Want natuurlijk heeft het stadsdeel hierin een belangrijke taak, maar het stadsdeel kan dat echt niet alleen. Een schone buurt is ook een verantwoording van iedereen die in Osdorp woont."

St. Paulusschool

Gelukkig zijn er steeds meer Osdorpers die meewerken aan een schone buurt. Die hun rommel niet meer op straat gooien. En die rommel die er al ligt gewoon even opruimen. De kinderen van de St. Paulusschool zíjn zulke Osdorpers. Onder schooltijd wordt de kinderen geleerd hoe belangrijk een schone omgeving is en samen met hun leerkracht steken de kinderen de handen uit de mouwen om hun steentje bij te dragen aan een schone buurt.

Ooit wel eens gezien hoe mooi de prullenbakken rondom de St. Paulusschool geschilderd zijn? De kinderen hebben het zelf zo mooi gemaakt en gooien er nu met plezier hun snoeppapiertjes en lege melkpakjes in.

En ooit wel eens kinderen in het Stadspark zien lopen die rondslingerend vuil opruimen? Ook dat zijn kinderen van de St. Paulusschool: onder schooltijd maken ze regelmatig een gedeelte van het stadspark schoon.

Samen doen én samen laten...

Wethouder Teuling: "Gelukkig voor Osdorp is de St. Paulusschool niet de enige school die in haar lesprogramma aandacht besteed aan een schone omgeving en ieders verantwoordelijkheid daarvoor. We zijn maar wat blij met die actieve scholen! Het stadsdeel stimuleert acties van scholen ook zoveel mogelijk: scholen die iets doen kunnen van ons ondersteuning en materiaal krijgen."

De kinderen van de St. Paulusschool laten zien dat zorgdragen voor een schone omgeving de normaalste zaak van de wereld is. Eén van de kinderen: "ik vind het veel gezelliger staan als het mooi schoon is. Daar moet je dan toch gewoon voor zorgen?" Haar klasgenoot: "Niks moeilijk. Gewoon niets meer op straat gooien en als er toch iets ligt even opruimen."

"Die kinderen hebben honderd procent gelijk", lacht wethouder Teuling: "meewerken aan een schone buurt, is alleen maar een kwestie van laten en doen."