Ingezonden persbericht


Persbericht

NOTHING PERSONAL van Urszula Antoniak
ongekend arthouse-succes

Bijna 53.000 bezoekers - Nog steeds te zien in 17 steden Rechten verkocht aan 14 landen
Bioscooprelease in o.a. Spanje en Duitsland

Met inmiddels bijna 53.000 bezoekers is de film NOTHING PERSONAL, het Engelstalige speelfilmdebuut van de Nederlandse Urszula Antoniak (scenario en regie) met in de hoofdrollen Lotte Verbeek (LINKS, "Shooting Star" Internationaal Film Festival van Berlijn) en de acteur Stephen Rea (THE CRYING GAME), uitgegroeid tot een van de verrassingen in de Nederlandse filmtheaters. Daarmee is het misschien wel de grootste Nederlandse arthousehit van de afgelopen jaren.*

Vanaf donderdag 18 februari, wanneer NOTHING PERSONAL zijn elfde speelweek ingaat, is de film nog steeds te zien in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Den Bosch, Nijmegen, Alphen, Arnhem, Breda, Delft, Harderwijk, Leiden, Middelburg, Zaandam en Zevenaar.

Inmiddels zijn de filmrechten verkocht aan een groot aantal landen waaronder Argentinië, Zwitserland, Oostenrijk en Polen, en zal de film in o.a. Duitsland (april) en Spanje in de bioscoop worden uitgebracht.

De film is geproduceerd door Rinkel Film & TV, Family Affair Films, het Ierse Fastnet Films en de VPRO in het kader van het project De Oversteek II. De film werd gefinancierd met steun van het Nederlands Fond voor de Film, het CoBO-fonds en de Irish Film Board. De film wordt gedistribueerd door Cinema Delicatessen.

Urszula Antoniak studeerde af aan zowel de Poolse als de Nederlandse Filmacademie. Inmiddels woont ze alweer bijna twintig jaar in Nederland. Haar televisiefilm BIJLMER ODYSSEE werd verkocht aan een groot aantal landen binnen en buiten Europa en haar komedie NEDERLANDS VOOR BEGINNERS trok de aandacht van pers en publiek. Beide films werden ook door Rinkel Film & TV geproduceerd.


* Bezoekcijfers van vergelijkbare toonaangevende Nederlandse arthousefilms: DE LAATSTE DAGEN VAN EMMA BLANK (± 47.000), DE FAMILIE (43.347), GRIMM (37.327), NACHTRIT (35.212), GUERNSEY (29.931), AMAZONES (26.563), HUFTERS EN HOFDAMES (22.954), VERBORGEN GEBREKEN (16.665), BLIND (16.063), VOX POPULI (15.948), EL OLVIDO (13.033), ILES FLOTTANTES (12.245), TUSSENSTAND (11.103), TIRAMISU (9.316), DUSKA (8.275), INTERVIEW (7.865), NIGHTWATCHING (4.787), DIEP (4.460), HET ZUSJE VAN KATIA (4.218), CALIMUCHO (3.677), BLUEBIRD (2.440), LANGER LICHT (2.061)...

Synopsis
Met het neerzetten op straat van al haar persoonlijke bezittingen begint een jonge vrouw een zoektocht naar zichzelf. De eenzaamheid die ze zoekt, vindt ze in de sobere landschappen van het Ierse Connemara. Op een dag treft ze in een afgelegen huis op een landtong een oudere man die een teruggetrokken bestaan leidt en voornamelijk leeft van de goede dingen die het land en de zee hem bieden. Hij is wijs en ironisch. Zij is radicaal en onverzettelijk. Wat hen verbindt is de eenzaamheid waar ze beiden voor gekozen hebben. Hij vraagt haar voor hem te komen werken in ruil voor eten. Zij gaat akkoord, maar op één voorwaarde: geen persoonlijk contact, geen persoonlijke vragen, alleen maar werk. Al snel raken ze geïntrigeerd door elkaar en willen ze hun 'niets persoonlijks deal' zowel houden als breken. Hij weet dat iedere poging om dichter bij haar te komen kan betekenen dat zij weggaat. Voor haar staat het tonen van enige belangstelling gelijk aan het opheffen van haar zelf verkozen een zaamheid. De dagen van hun eenvoudige leven vullen zich met werk en rust, en de twee groeien onvermijdelijk naar elkaar toe. Wie zet de eerste stap?

Selectie op toonaangevende Festivals en Awards
29e Nederlands Film Festival: Vier Gouden Kalveren Beste Lange Speelfilm - Beste Regie - Beste Camera - Beste Sound Design

31ste Noordelijk Film Festival, Leeuwarden: De Publieksprijs

European Film Festival, Sevilla:
Silver Giraldillo Official Selection en de ASECAN Award (Prijs van de filmkritiek van Andalusië)

Internationale Filmfestival, Locarno: Zes prijzen
o.a. Beste Debuut, Beste Actrice en de Internationale Persprijs (FIPRESCI)

9e Festival International du Film de Marrakech - Lotte Verbeek Beste Actrice.

Geselecteerd voor o.a.
Frontiere Festival in Milaan, het Athens Film Festival in Athene, het Grandi Festival in Rome, Dublin International Film Festival, Guadalajara, Istanbul IFF.


---
Ingezonden persbericht