Evangelische Omroep
Nr.36
Hilversum, vrijdag 12 februari 2010

EO-PROGRAMMA'S IN WEEK 7

Ik Mis Je, dinsdag 16 februari, 20.50 uur, Nederland 2

Marjolein en Marcel Jaspers zijn nog jong als ze besluiten zwanger te willen worden. Maar het gaat niet vanzelf. Ze ondergaan drie ICSI-behandelingen en 6 jaar later raakt Marjolein onverwacht toch zwanger. Een lang gekoesterde wens gaat in vervulling als op 10 december 2006 Gijs wordt geboren.

Al snel wordt duidelijk dat er iets niet goed is en na een half jaar van ziekenhuisopnames en onderzoeken wordt de ziekte van Krabbe officieel vastgesteld. Het is een zeldzame progressieve stofwisselingsziekte waarbij de levensverwachting rond de 2 jaar ligt. Een dag nadat ze dit bericht horen gaan Marjolein en Marcel met Gijs naar huis, want in het ziekenhuis kunnen ze Gijs niet helpen. Er volgt een mooie tijd, waarin Gijs zoveel mogelijk wordt verzorgd door zijn eigen ouders. Marjolein en Marcel genieten enorm van hun zoontje, maar zien tegelijkertijd dat hun mannetje steeds verder achteruitgaat. Op 13 september 2007 overlijdt Gijs, hij is dan 9 maanden oud.

In Ik mis je gaat Marion samen met Marcel en Marjolein terug naar de afdeling in het ziekenhuis waar Gijs maanden lang lag en praat ze met hen over hun sterke kinderwens.

Elly en de Wiebelwagen, vrijdag 19 februari, 15.00 uur, Z@pp
Zingen helpt!
Elly houdt van zingen. Ze heeft elke week wel een nieuw liedje. Van zingen word je blij. En als je bang bent en je gaat zingen, dan vergeet je alle enge dingen. Dop is bang. Hij durft niet de weg over te steken. Het is er zo druk met auto's. Zal het helpen als hij gaat zingen?

Checkpoint, zaterdag 20 februari, 10.00 uur, Nederland 3
We gaan kijken hoe je het best kunt afkoelen als je het heet hebt. Wordt het een flinke windmachine of een stortdouche? En hoe kom je je huis in als je de sleutel vergeten bent? Handige en explosieve tips in de ultieme deurentest! En natuurlijk strijden de jongens en meiden ook in het tweede seizoen weer tegen elkaar. Het testteam gaat tot het uiterste! Crashen op een auto en vallen van grote hoogte; wordt de winnaar een stuntman of stuntvrouw?

Checkpoint is een programma voor échte jongens en stoere meiden. Het programma speelt zich af in een loods, op een geheime plek, ergens in Nederland. Voor Checkpoint is die loods de testruimte waar presentator Klaas van Kruistum samen met een team van stoere jongens en meiden allerlei zinnige en soms ook onzinnige testen uitvoert.

Nederland Zingt, zaterdag 20 februari, 18.30 uur, Nederland 2
Nederland Zingt vanuit de Westzijderkerk in Zaandam met medewerking van kinderkoor de Bengeltjes uit Zeewolde en het Zaans Interkerkelijk Mannenkoor. Het kinderkoor de Bengeltjes is eind jaren tachtig opgericht door enkele enthousiaste ouders in Zeewolde. Ze zijn begonnen met 35 kinderen en het koor werd steeds groter en telt nu ongeveer 140 kinderen. Ze staan onder leiding van twee dirigenten, Titia Bron en Gera Anbergen-Peterson.

Nederland Zingt op Zondag, zondag 21 februari, 9.00 uur, Nederland 1
Ds. Arie van der Veer is vandaag op Urk waar hij zanger Lucas Kramer ontmoet. Na een spectaculaire aankomst per reddingsboot gaat ds. van der Veer met Lucas mee naar het visverwerkingsbedrijf waar hij jarenlang werkte. Lucas vertelt hoe hij uiteindelijk van zijn hobby, zingen, zijn beroep heeft gemaakt. Zijn eerste solo-cd heet 'Het is goed', woorden die veel betekenis hebben voor Lucas. Hierover vertelt hij in de uitzending meer.
Ds. van der Veer houdt verder de meditatie afgewisseld met koor- en samenzang.

Verborgen Verhalen, zondag 21 februari, 14.36 uur, Nederland 3
Keihard
De Bijbel zegt: 'Gestolen voedsel smaakt aanvankelijk goed, maar later lijkt je mond gevuld met kiezels.'
Jeroen is gek op stenen. Zijn kamer lijkt wel een museum. Als de leraar lesgeeft over het Pleistoceen, dwalen Jeroens ogen af naar de meest zeldzame steen op de plank in de kast. Hoe vaak heeft hij niet gefantaseerd die steen aan zijn verzameling toe te voegen. De les is afgelopen, het lokaal loopt leeg, de leraar is weg..... Alleen Jeroen en de steen. Eén steen?! Zal de leraar die missen?

'Verborgen Verhalen' is een kinderserie, gebaseerd op waargebeurde verhalen van kinderen. Niet eerder vertelde gebeurtenissen worden nagespeeld door acteurs. Bij ieder verhaal hoort een wijze bijbelspreuk die ook nu nog actueel is.

Hoedoejijdat.nu, zondag 21 februari, 24.00 uur, Nederland 2
Ik ben in Utrecht opgegroeid in een nogal gebroken gezin. Mijn moeder had straatvrees en was alcoholist. Volgens haar was ik te dik en kon ik niets bereiken. Inmiddels heb ik het tegendeel bewezen door mijn baan bij de Voedsel en Waren Autoriteit als analist. Ook ben ik erg gelukkig met mijn gezinnetje. Toch ervaar ik veel ballast uit het verleden. Het komt op de meest onverwachte momenten bovendrijven. Ik heb mijn moeder jaren geleden vergeven door het schrijven van een brief aan haar. Toch lukt het mij niet om het verleden los te laten. Kunnen jullie mij daarbij helpen?

Met deze vraag van Bianca begint Hoedoejijdat.nu. Zij is de gast van deze aflevering en hoopt in het programma een stap verder te komen. Herman Wegter gaat bij haar op bezoek en heeft een dvd met tips van een dominee, een coach en een ervaringsdeskundige bij zich. Bianca leert haar gevoelens over haar overleden moeder te uiten door met behulp van een creatief therapeut iets te maken van klei. Aan het eind van de uitzending neemt Bianca samen met haar vriend een spetterende stap in de toekomst.
Ondertussen vraagt Mirjam Bouwman op straat aan mensen naar de rol van hun moeder in hun leven.

Kijk ook op de internetsite www.hoedoejijdat.nu. Daar kun je filmpjes zien met ervaringen van anderen. Allerlei vragen over onderwerpen als eenzaamheid, bidden, vergeving en zelfbeeld komen aan de orde. Wie weet, helpt dat jou ook een stap verder!

---
Noot voor redactie,