Gemeente Utrecht

Extra seksualiteitsspreekuur voor jongeren

Utrechtse jongeren kunnen vanaf 16 februari ook op dinsdag terecht bij de gemeente (GG&GD) voor informatie en advies rondom seksualiteit. Dit spreekuur is iedere dinsdag van 14.30 tot 16.30 uur geopend. Het al bestaande spreekuur op donderdag van 17.00 tot 19.00 uur blijft. Jongeren tot 25 jaar kunnen op deze spreekuren anoniem, gratis en zonder afspraak binnenlopen.

De gemeente organiseert de inloopspreekuren in het kader van het landelijke project Sense, gericht op het bevorderen van de seksuele gezondheid van jongeren. Met het nieuwe spreekuur op de dinsdag vergroot de GG&GD de mogelijkheden voor jongeren om naar een Sense spreekuur te gaan. Op zo'n spreekuur praten jongeren met een sociaal verpleegkundige van de GG&GD. Jongeren kunnen er terecht met de meest uiteenlopende vragen rond seksualiteit, zoals vragen over relaties, seks, anticonceptie, (onbedoelde) zwangerschap, de werking van het lichaam en soa's. Sense gaat ook over het stellen van grenzen, het respecteren van elkaars mening en het bespreekbaar maken van moeilijke onderwerpen zoals seksueel geweld.

Voorlichtingscampagne Sense

Dit initiatief komt van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) om tegemoet te komen aan de behoefte bij jongeren aan betrouwbare informatie over hun lijf, seks en relaties. Naast de spreekuren kunnen jongeren terecht op de website www.sense.info voor informatie of om te chatten met deskundigen. Informatie over andere Sense spreekuren in de provincie Utrecht is te vinden op www.sense.info/utrecht.
Rondom Valentijnsdag is er extra aandacht voor Sense op scholen in het voortgezet onderwijs en het MBO. GG&GD medewerkers delen op scholen snoephartjes en condooms uit. Daarnaast zijn er posters en flyers met informatie over Sense.Gemeente Utrecht