Ingezonden persbericht

Persbericht

Nowhere Boy over jeugd van John Lennon
openingsfilm International Film Festival Breda

Met Aaron Johnson, Kristin Scott Thomas, Anne-Marie Duff, Thomas Sangster
Een film van Sam Taylor-Wood

Woensdagavond 24 maart beleeft International Film Festival Breda haar Grand Opening met de vertoning van Nowhere Boy, de debuutfilm van Sam Taylor-Wood. De film was eerder de slotfilm van London Film Festival. De kaartverkoop van de Grand Opening start 1 maart.

Nowhere Boy
Nowhere Boy vertelt het verhaal van de jeugd van John Lennon. Liverpool, 1955. Lennon is een intelligente maar gevoelige tiener die gevangen zit tussen zijn Tante Mimi en zijn moeder. Hij probeert te ontsnappen aan de geheimen van zijn familie.
In rock 'n roll vindt hij de ideale ontsnappingsmogelijkheid en in ene Paul McCartney een onvoorwaardelijke vriend.

Sam Taylor-Wood
Met Nowhere Boy maakt Sam Taylor-Wood (Londen, 1967) haar debuut als regisseuse van speelfilms. Wood heeft echter haar sporen al ruim verdiend in de kunstwereld met onder andere fotografie, videokunst en korte films. Taylor-Wood brak door in 1994 met Killing Time waarin vier mensen Opera in mime uitbeelden. Vanaf dat moment legt ze zich toe op videokunst op meerdere schermen. Andere bekende werken van haar hand zijn oa Travesty of a Mockery uit 1996 en haar video van een slapende David Beckham die ze in 2002 in opdracht van de National Portrait Gallery maakte.

Kwetsbaarheid, emotionaliteit, vervreemding en eenzaamheid zijn steeds terugkerende thema's in de werken van Sam Taylor-Wood. Dit komt bijvoorbeeld sterk naar voren in haar serie portretten van huilende Hollywood-acteurs.

In 2008 regisseerde Taylor-Wood haar eerste narratieve korte film Love You More. De film werd geproduceerd door Anthony Minghella en deed mee in de hoofdcompetitie van het filmfestival van Cannes. Nowhere Boy is opgedragen aan Minghella die in maart 2008 overleed.

Regie: Sam Taylor-Wood
Scenario: Matt Greenhalgh
Cast: Aaron Johnson, Kristin Scott Thomas, Anne-Marie Duff, Thomas Sangster
Land: Groot-Brittannië
Taal: Engels; Nederlands ondertiteld
Lengte: 100 minuten
Jaartal: 2009
Distributeur: A-Film Distribution
Releasedatum: 1 april

International Film Festival Breda wordt mede mogelijk gemaakt door:
Gemeente Breda, Provincie Noord-Brabant, Heja projectontwikkeling, BN/De Stem, MustSee Bioscoop en 2018Brabant.

De Raad van toezicht van het International Film Festival Breda bestaat uit:
Voorzitter Gerrit-Jan Wolffensperger, Els van Strien-Willems, Joop Daalmeijer, René Hollaers, Herman van Straaten, Igno Sutorius en Jules van de Vijver.

De directie van International Film Festival Breda bestaat uit:
Festivaldirecteur Leo Hannewijk en artistiek directeur Marijke de Bie.

Eerder verzonden persberichten:
Gerrit Jan Wolffensperger voorzitter
Gerrit Jan Wolffensperger is benioemd tot voorzitter van de raad van Toezicght van International Film Festival Breda.

48 Hour Film Project
In het weekend van 20 maart maken 24 teams in 48 uur tijd een korte film die in première gaat tijdens International Film Festival Breda. De inschrijving is vanaf nu open.

Alain Fleischer gastcurator
Gastcurator van International Film Festival Breda is filmmaker, fotograaf, kunstenaar en schrijver Alain Fleischer. Het festival vertoont zijn tien favoriete speelfilms waaronder veel hoogtepunten uit de klassieke cinema zoals Battleship Potemkin van Sergei M. Eisenstein (1925), Persona van Ingmar Bergman en 8 ½ van Federico Fellini (1963). Hij woont het volledige festival bij.

Noot aan de redactie /

Ingezonden persbericht