Rijksuniversiteit Groningen

Pathogenetic mechanisms in Parkinson's disease: studies with Positron Emission Tomography

Datum: 17 februari 2010

Promotie: mw. A.L. Bartels, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Pathogenetic mechanisms in Parkinson's disease: studies with Positron Emission Tomography

Promotor(s): prof.dr. K.L. Leenders, prof.dr. R.A. Dierckx

Faculteit: Medische Wetenschappen

Beschermingseiwit niet betrokken bij ontstaan ziekte van Parkinson

De bloed-hersenbarrière is een beschermende laag rond de hersenen. In deze barrière pompt het eiwit P-glycoproteine (P-gp) schadelijke stoffen de hersenen uit, naar het bloed. Sommige wetenschappers vermoedden dat de ziekte van Parkinson ontstaat doordat P-gp minder goed gaat werken. Promovenda Anna Bartels toont echter aan dat een verminderde functie van P-gp geen rol speelt in het ontstaan van de ziekte.

Verminderde P-gp functie kan wel een rol spelen bij de voortgang van de ziekte van Parkinson en bij andere vormen van beschadiging van de hersenen, zoals Alzheimer. Hier moet nog meer onderzoek naar gedaan worden.

Bartels bracht de activiteit van P-gp in kaart door het eiwit radioactief te labelen en met behulp van PET-scans in beeld te brengen. Met PET scans en gelabeld PK11195 probeerde ze ook het effect van ontstekingsremmers (COX-2 inhibitors) op het ontstaan van de ziekte van Parkinson te onderzoeken. Ze vond aanwijzingen dat ontstekingsremmers het ontstaan van de ziekte tegengaan, maar de onderzoeksmethodes zijn nog niet betrouwbaar genoeg. Die zullen eerst nog verder verbeterd moeten worden.

Anna Bartels (Niehove, 1978) studeerde geneeskunde te Groningen. Ze verrichtte haar onderzoek aan de afdeling Neurologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Het onderzoek werd mede gefinancierd door de Michael J Fox Foundation, de International Parkinson Foundation en het European network of excellence "Diagnostic Molecular Imaging (DiMI). Bartels is in opleiding tot neuroloog in het UMCG.

Laatst gewijzigd: 04 februari 2010 12:17