Universiteit Leiden

Persbericht 12 februari 2010

Lezing door Marc van Roosmalen bij Studium Generale

Woensdag 17 februari geeft de primatoloog en natuurbeschermer Marc van Roosmalen aan de Universiteit Leiden een lezing over zijn werk in Brazilië, de bedreigingen aan het adres van het regenwoud en zijn eigen ervaringen.

Van Roosmalen is bekend geworden door zijn natuuronderzoek in het regenwoud van Brazilië en zijn inzet voor het natuurbehoud. Zijn bijdragen aan de wetenschap zijn niet gering. Hij ontdekte verschillende nieuwe soorten vooral zoogdieren, zoals de reuzenpekari Pecari maximus, waarover we op 6 november 2007 in de digitale nieuwsbrief berichtten. Door Time Magazine is Van Roosmalen in 2000 uitgeroepen tot een van de 'Heroes of the Planet'.

Recentelijk is Van Roosmalen veelvuldig in het nieuws geweest door zijn aanraking met het Braziliaanse autoriteiten. In juni 2007 werd hij in Brazilië opgepakt en veroordeeld tot 14 jaar celstraf. Als reden werd opgegeven dat hij geen vergunning zou hebben voor het houden van weesapen. Hierdoor golden de apen wettelijk als gestolen.

Men veronderstelt dat zijn arrestatie het gevolg is van omkoping van de Braziliaanse autoriteiten door de houtkap- en soya-industrie. Deze invloedrijke branches zouden hinder hebben ondervonden van Van Roosmalens ecologisch activisme. Na een hogerberoepsprocedure werd Van Roosmalen weer vrijgelaten, maar omdat hij het vertrouwen in het Braziliaanse rechtssysteem heeft verloren verblijft hij als genaturaliseerd Braziliaan nu illegaal in Nederland.

Woensdag 17 februari, 19.30 uur
Lezing door Marc van Roosmalen
Plaats: zaal 011, Lipsiusgebouw, Cleveringaplaats 1, Leiden Organisatie: Studium Generale
Website van Marc van Roosmalen