Provincie Utrecht

Honderden scholieren debatteren in het provinciehuis

12-2-2010 -

Woensdag 17 februari 2010 nemen honderden enthousiaste middelbare scholieren weer deel aan de provinciale voorrondes van Op Weg naar het Lagerhuis en het Nationale Jeugddebat. Ieder jaar vinden deze twee evenementen in het provinciehuis plaats. In totaal worden 360 scholieren verwacht die over allerlei zaken zullen debatteren. Belangstellenden kunnen in het provinciehuis de finales van beide evenementen meemaken.

Elk jaar vinden de provinciale voorrondes plaats van Op Weg naar het Lagerhuis van de VARA en het Nationale Jeugddebat van de Nationale Jeugdraad. Beide evenementen vinden tegelijkertijd plaats. Voor Op Weg naar het Lagerhuis debatteren teams van scholen tegen elkaar. Zij worden tijdens de voorrondes gejureerd door provinciale statenleden en leden van andere politieke (jongeren)organisaties. Het winnend team mag door naar de volgende ronde. Finalisten komen uiteindelijk in het televisieprogramma Op Weg naar het Lagerhuis van de VARA terecht.

Bij de voorrondes van het Nationale Jeugddebat debatteren scholieren in groepen met aanwezige statenleden. Elke groep komt met een voorstel. De scholieren proberen de statenleden ervan te overtuigen hun voorstel aan te nemen en eventueel uit te voeren in de provincie Utrecht.

Belangstellenden zijn van harte welkom om de finales van beide evenementen mee te maken in de Statenzaal van het provinciehuis. De debat met de statenleden tijdens het Jeugddebat vindt plaats van 13.30
- 15.30 uur. De finales van het Lagerhuis vinden van 16.00 - 17.15 uur plaats. Het adres van het provinciehuis is Pythagoraslaan 101 in Utrecht.

Deelnemende scholen Op Weg naar het Lagerhuis:

* Leidsche Rijn College, Utrecht

* RSG Broklede, Breukelen

* Rientjes Mavo, Maarssen

* Kalsbeek College, Woerden

* Utrechts Stedelijk Gymnasium

* Revius Lyceum, Doorn

* Meridiaan College, Amersfoort

* Rembrandt College, Veenendaal

* Minkema College, Woerden

* ROC ASA Economie, Utrecht

* De Werkplaats Kindergemeenschap (VO), Bilthoven
* Anna van Rijn College, Nieuwegein

* Gerrit Rietveld College, Utrecht

* Bonifacius College, Utrecht

* Christelijk Gymnasium, Utrecht

* Ichthus College, Veenendaal

* Het Nieuwe Lyceum, Bilthoven

Meer informatie: Sandra Sue, telefoon 030 - 258 2139