Gemeente Sint-Oedenrode


Laatste wijziging op: 8 februari 2010

Persbericht GGD Hart voor Brabant: AED-alert in Brabant-Noord succesvol

Gebruik openbare AED verdubbelt overlevingskans

De Regionale Ambulance Voorziening (RAV) Brabant Midden-West-Noord startte vorig jaar juli met het alarmeren van vrijwilligers bij een reanimatie in Brabant-Noord via een sms-bericht. Dit alarmeren gebeurt door de Meldkamer Ambulancezorg in s-Hertogenbosch, direct na het uitsturen van twee ambulances.

Snelle en doeltreffende hulp bij een hartstilstand is van levensbelang. Reanimatie en defibrillatie binnen de eerste 6 minuten zijn cruciaal. Onderzoek naar het effect van openbare AEDs (Automatische Externe Defibrillator) in Noord-Holland wijst uit dat bijna de helft van de slachtoffers van een hartstilstand overleeft!

AED-alert in Brabant-Noord

Voor de regio Brabant-Noord (Haaren tot Boxmeer) meldden zich op site al ruim 900 vrijwilligers aan op www.aed-alert.nl. Er zijn op dit moment 133 AEDs beschikbaar. In totaal is het AED-alert al 72 keer ingezet in 7 maanden. De resultaten tonen een succesvol half jaar AED-alert in Brabant-Noord:

aantal AED en vrijwilligers

Tabel 1: Aantal vrijwilligers en AEDs dat is aangemeld, groei per maand.

aantal meldingen

Tabel 2: Aantal keren dat AED-alert is ingezet in Brabant-Noord.

Oproep aanmelden AEDs

Hoe meer AEDs er zijn aangemeld, hoe beter en vollediger het beeld is van de beschikbaarheid en de verspreiding in Brabant-Noord. Het is dus belangrijk dat alle beheerders zoals bedrijven, wijkgebouwen en winkels hun AEDs aanmelden via www.aed-alert.nl. Want elke seconde telt bij een hartstilstand.

Burgemeester Wernerplein 1 5492 GD Sint-Oedenrode tel: 0413-481911 e-mail: info@sint-oedenrode.nl