GroenLinks Amersfoort


GroenLinks zoekt exploitant voor disco

Woensdag 17 februari 2010, 00:00u -

GroenLinks zoekt exploitant voor disco

GroenLinks heeft in De Telegraaf van woensdag 17 februari een advertentie gezet om ondernemers te zoeken die in Amersfoort een disco willen beginnen. "Het is onverteerbaar dat de gemeente er nog steeds niet in is geslaagd een exploitant te vinden. Dan gaan we zelf maar op zoek", zegt Annemiek de Crom, fractievoorzitter van GroenLinks in de Amersfoortse raad.

De laatste volwaardige dansgelegenheid van Amersfoort ging in 1993 dicht. Sindsdien zijn er veel plannen voor iets nieuws geweest, maar is het nooit tot resultaat gekomen. Ondertussen is Amersfoort gegroeid en is vooral ook het aantal jongeren in de stad toegenomen. Er zijn meer dan 20.000 inwoners tussen achttien en dertig jaar. Met de nieuwbouw aan de Amsterdamseweg heeft de Hogeschool straks 4.000 studenten in Amersfoort. Annemiek de Crom: "We zijn daar blij mee, want jongeren houden de stad vitaal. Maar het is te gek voor woorden dat we voor hen niets terug doen. En het gaat niet alleen over studenten. Iedereen praat over overlastgevende hangjongeren. Nou, doe er wat aan! Niet door ze op te jagen maar door iets te bieden dat voor hen interessant is. Daar schiet Amersfoort ernstig tekort in."

Plannen voor een disco zijn er genoeg geweest. Lange tijd leek het erop dat er aan de Westsingel een zou komen. Ook was er een disco gepland in het Eemcentrum, het nieuwe uitgaansgebied. Van beide plannen is niets terechtgekomen: de gemeente en Multi, de ontwikkelaar van het Eemcentrum, hebben geen exploitant kunnen vinden. Zij gaan nu een gebouw casco neerzetten om later te bepalen wat er precies in komt. GroenLinks wil geen onduidelijkheid meer laten bestaan en houdt vast aan het eerste plan: het bouwen van een disco. De Crom: "Een dancing, lounge, club of discotheek. Het is allemaal prima. Zolang het maar een gelegenheid is die aantrekkelijk is voor de jongeren in de stad."

Er zijn veel jongeren die op hun 18e of direct na hun studie de stad verlaten. De Crom: "Dat is eeuwig zonde voor de stad, maar ik kan de jongeren geen ongelijk geven. Daarom is het zo belangrijk dat die disco er komt. Dat is een begin om het suffe imago van Amersfoort te doorbreken." Omdat de gemeente er niet uitkomt, pakt GroenLinks de handschoen op. Met een oproep in De Telegraaf en een website (www.amersfoortwildansen.nl) wil de partij in contact komen met mogelijke initiatiefnemers. De Crom: "Ik ben geen horecaondernemer, maar het lijkt me toch dat hier een gat in de markt is. Er is ruimte voor een disco en er is vraag naar. Dus ik zou zeggen: ondernemers, pak je kans."

www.amersfoortwildansen.nl

Amersfoort wil dansen! Maar al zeventien jaar is er geen discotheek. Vele plannen kwamen en gingen. Nu is er een kans om een discotheek te bouwen op het Eemplein. Maar de gemeente zegt geen exploitant te kunnen vinden.

De disco staat al jarenlang op de agenda, maar er is tot nu toe nog steeds niet van gekomen. GroenLinks Amersfoort legt zich daar niet bij neer. Er is straks een mooi gebouw en er zijn volop jongeren die willen dansen. Wij roepen alle horecaondernemers op om zich met goede ideeën voor een disco te melden bij de gemeente Amersfoort (eemplein@amersfoort.nl). Heeft u een uitgewerkt businessplan of alleen een vaag idee? Wie heeft er het lef om in dit gat in de markt te duiken?

Waarom moet er in Amersfoort een disco komen?

Amersfoort groeit en vooral het aantal jongeren in de stad neemt toe. Van de 145.000 inwoners zijn er meer dan 20.000 in de leeftijd van 18 tot 30 jaar. De stad wordt bovendien steeds meer een studentenstad. De Hogeschool Utrecht is met enkele belangrijke studierichtingen in Amersfoort gevestigd. In 2010 wordt een nieuw onderwijsgebouw van de HU aan de Amsterdamseweg geopend. Er zullen dan 4.000 studenten in Amersfoort hoger onderwijs volgen. Door de stad voor hen aantrekkelijk te maken, moet het lukken om jongeren ook na hun achttiende of na hun studie aan de stad te binden. Een disco speelt daar een belangrijke rol in.

Hoe ziet de beoogde discolocatie eruit?

De discolocatie is een onderdeel van het Eemplein, het nieuwe uitgaanscentrum van Amersfoort: op loopafstand van Amersfoort CS en pal naast het middeleeuwse stadshart. Klik hier voor de locatie. Het Eemplein wordt een nieuw uitgaansgebied met een bioscoop en een cultureel centrum voor de bibliotheek en een poppodium. Het project wordt ontwikkeld door Multi Vastgoed. De discotheek is aan dit plein gepland. Hiervoor is een ruimte van 1.500 m2 beschikbaar. Dat biedt een fantastische mogelijkheid om een uniek uitgaansconcept te realiseren: een ouderwetse disco of moderne dance-experience. Alles is nu nog mogelijk.

Wil je ook dansen?

GroenLinks is niet de enige die in Amersfoort wil kunnen dansen. Natuurlijk zijn er een heleboel jongeren die willen dansen. Wil je daar een petitie voor ondertekenen? Ga dan naar de site van www.disco33.nl.

Suggesties en reacties

GroenLinks hoeft natuurlijk niet te weten wat het unieke concept voor een dancing, lounge, club of discotheek is, maar een mailtje (fractie@groenlinksamersfoort.nl) wordt gewaardeerd.

Meer informatie en links

Amersfoort Wil Dansen

Petitie van DISC033

Gemeente Amersfoort

Projectontwikkelaar Multi Vastgoed

GroenLinks Amersfoort